Хиляди грузинци протестират срещу закона за чуждестранното влияние

Хиляди грузинци се събраха на митинг в столицата Тбилиси с искане правителството да отмени спорния закон за "чуждестранното влияние".

Страната е обхваната от масови антиправителствени протести от средата на април, когато управляващата партия "Грузинска мечта" отново представи плановете си за приемане на закон, който наподобява руското законодателство, използвано за заглушаване на инакомислието.

Година по-рано партията беше принудена да се откаже от подобна мярка след масова вълна от улични протести, при които полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите.

Развявайки знамената на Грузия и Европейския съюз, около 10 000 протестиращи се събраха тази вечер на централния площад "Република" в Тбилиси, като обещаха да организират "европейски марш" по главната улица на столицата към парламента, предаде АФП.

Митингът беше иницииран от около 100 грузински правозащитни групи и опозиционни партии, които досега не се включваха в ежедневните протести, доминирани от младежи.

"Властите, които отново въведоха руския законопроект, излизат извън конституционната рамка и променят ориентацията на страната, предавайки непоколебимата воля на народа", се казва в изявлението на организаторите.

Кандидатурата на Грузия за членство в ЕС и НАТО е залегнала в нейната конституция. Според проучванията повече от 80% от населението подкрепя европейската интеграция на страна.

"Грузинска мечта" настоява, че е твърдо проевропейска и че предложеният закон има за цел единствено да "повиши прозрачността" на чуждестранното финансиране на неправителствените организации. Критиците обаче обвиняват партия, че насочва бившата съветска република към по-тесни връзки с Русия.

"Този закон, както и това правителство, са несъвместими с историческия избор на Грузия да бъде член на ЕС", заяви по време на протеста лидерът на опозиционната партия "Ахали" Ника Гварамия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че законопроектът "не съответства" на кандидатурата на Грузия за членство в Съюза.

През декември ЕС предостави на Грузия официален статут на кандидат за членство, но отбеляза, че Тбилиси ще трябва да реформира съдебната и избирателната си система, да намали политическата поляризация, да подобри свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди да започне официални преговори за членство. /БГНЕС