Войната в Газа – основна тема на Световния икономически форум в Рияд

Войната в Газа и напрежението в Близкия изток в по-широк план се очаква да заемат централно място на специалната среща на Световния икономически форум, организирана от Саудитска Арабия, който започва на 28 април.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, палестински лидери и високопоставени служители от други държави, които се опитват да постигнат прекратяване на огъня между Израел и Хамас, са в списъка на гостите на срещата на върха в Рияд, столицата на най-големия износител на суров петрол в света.

"Светът днес върви по опънато въже в момента, опитвайки се да балансира между сигурността и просперитета", заяви саудитският министър на планирането Файсал ал-Ибрахим на пресконференция в събота, предхождаща събитието.

"Срещаме се в момент, в който една грешна преценка, едно грешно изчисление или едно грешно съобщение ще изостри още повече нашите предизвикателства."

Войната в Газа започна с безпрецедентното нападение на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, в резултат на което загинаха около 1170 души, предимно цивилни, според преброяване на израелски официални данни, направено от АФП.

Израел изчислява, че 129 заложници, заловени от бойците на 7 октомври, все още се държат в Газа, включително 34, които според военните са мъртви.

Обещавайки да унищожи Хамас, в резултат на ответната офанзива на Израел в Газа са загинали най-малко 34 388 души, предимно жени и деца, по данни на здравното министерство.

Председателят на Световния икономически форум (СИФ) Борге Бренде заяви на пресконференцията в събота, че "сега има нов импулс в преговорите около заложниците, както и за... възможен изход от безизходицата, в която се намираме в Газа".

Въпреки това на срещата на върха няма да има израелско участие и Бренде отбеляза, че официалното посредничество с участието на Катар и Египет се развива на друго място.

"Това е по-скоро възможност за провеждане на структурирани дискусии" с "ключовите играчи", каза той.

"Разбира се, ще има дискусии относно продължаващата хуманитарна ситуация в Газа", както и относно Иран, който подкрепя Хамас и ливанската групировка Хизбула, добави той.

Срещата "има всички изгледи да се превърне в много важна", допълни той.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Блинкен ще "обсъди продължаващите усилия за постигане на прекратяване на огъня в Газа, което да осигури освобождаването на заложниците, и как именно Хамас застава между палестинския народ и прекратяването на огъня".

Надеждите, че посредниците ще могат да осигурят ново примирие в Газа преди или по време на свещения месец Рамазан, в крайна сметка пропаднаха.

В събота Хамас заяви, че проучва последното израелско контрапредложение за потенциално прекратяване на огъня в Газа, ден след като медиите съобщиха, че делегация на посредника Египет е пристигнала в Израел в опит да даде тласък на забуксувалите преговори.

От самото начало Саудитска Арабия работи с други регионални и световни сили, за да се опита да овладее войната в Газа и да избегне конфликт, който би могъл да провали амбициозната ѝ програма за икономически реформи, известна като "Визия 2030“.

Кралството също така продължава да води разговори за историческо споразумение, в рамките на което за първи път ще признае Израел и ще засили партньорството си със САЩ в областта на сигурността.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият владетел на Саудитска Арабия, говори оптимистично за споразумението в интервю за Fox News през септември, но според анализатори войната го е затруднила.

Междувременно консервативното кралство от Персийския залив, в което се намират най-свещените светини в исляма, се опитва да се отвори към света, привличайки бизнес лидери и нерелигиозни туристи.

Домакинството на международни събития като двудневната среща на WEF позволява на кралството да покаже социалните промени, включително възстановяването на киносалоните и премахването на забраната за шофиране от жени.

"Осем години след началото на "Визия 2030" демонстрирахме желанието си да поведем към модел на трансформиращ растеж, който е иновативен, приобщаващ и устойчив. И вече видяхме някои от резултатите", заяви Ибрахим.

Въпреки това продължават да съществуват въпроси за това колко от "Визия 2030" ще бъде постигнато и кога, като специално внимание се обръща на подписани проекти като NEOM - планиран футуристичен мегаполис.

През декември министърът на финансите Мохамед ал-Джадаан заяви, че длъжностните лица са решили да удължат срока за някои големи проекти до 2030 г., без да уточнява кои са те.

"Някои проекти могат да бъдат удължени с три години - така че това е 2033 г. - някои ще бъдат удължени до 2035 г., някои ще бъдат удължени дори след това, а някои ще бъдат рационализирани", добави той./БГНЕС

--------------------------------------

Роби Корей-Буле, АФП