НАТО: Оставаме ангажирани със сигурността и стабилността на Западните Балкани

„НАТО остава силно ангажирана със сигурността и стабилността на региона на Западните Балкани, тъй като този регион е от стратегическо значение за Алианса“.

Това се казва в декларацията, приета от лидерите на НАТО и публикувана на сайта на организацията. 
"Ще продължим да засилваме политическия диалог и практическото сътрудничество със Западните Балкани, за да подкрепяме реформите, регионалния мир и сигурност и да противодействаме на злонамереното влияние, включително дезинформацията, хибридните и киберзаплахите, оказвани от държавни и недържавни участници", се посочва в приетия текст.
Допълва се, че демократичните ценности, правовата държава, вътрешните реформи и добросъседските отношения са от жизненоважно значение за регионалното сътрудничество и евроатлантическата интеграция и че се очаква непрекъснат напредък в това отношение.
В декларацията се допълва, че НАТО остава ангажирана и с нейната мироопазваща мисия в Косово (КФОР). 
На срещата на върха във Вашингтон лидерите на държавите членки обещаха да продължат да подкрепят Украйна по "необратимия път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", и обявиха помощ за Киев в размер на 40 милиарда евро през следващата година. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон