Народният театър чества Вазов със специална изложба

Народният театър ще отбележи 174 години от рождението на Иван Вазов с откриването на изложба, посветена на живота и творчеството на писателя, както и на безмерния му принос за развитието на българския театър. Събитието е и едно от многото, посветени на 120-годишнината от основаването на театъра.

На 9 юли от 17:00 ч. в новото изложбено пространство на Народния театър, което се намира при Камерна сцена, ще бъде открита изложбата „Иван Вазов и театърът“, чийто куратор е драматургът и писател Мирела Иванова, съобщиха от театъра.

В 14 табла изложбата проследява съдбовната взаимосвързаност между националния ни класик и националния ни театър, който носи името на Иван Вазов от 1962 г.

Включени са афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. Включени са имената и портретите на знаменити актьори като Константин Кисимов, Руси Чанев, Стефан Гецов и Петър Попйорданов в различните си превъплъщения от „Хъшове“, галерия от вечните „Чичовци“, Васил Стойчев като Бойчо Огнянов в „Под игото“, а също и прочутият „Борислав“ от едноименната пиеса в изпълнението на Атанас Кирчев.

Изложбата „Иван Вазов и театърът“ поставя и отличителен акцент върху изумителното литературно приятелство между Иван Вазов и проф. Иван Д. Шишманов – двама от най-ревностните „идеолози“ на мястото и значението на Народния театър.

Откриването на изложбата ще бъде с вход свободен, а след него ще има и специално представление по случай рождението на поета – лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов „О, ти, която и да си“ от Мирела Иванова на режисьора Бойка Велкова. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон