Над 3600 химикала от опаковките на храните са открити в човешкото тяло

В човешкия организъм са открити повече от 3600 химикала, използвани при опаковането или приготвянето на храни, някои от които са опасни за здравето, а за други се знае малко, се казва в проучване, проведено скоро в ЕС.

Около 100 от тези химикали се считат за „силно опасни“ за човешкото здраве, заяви водещият автор на проучването Биргит Гьоке от Фондация „Форум за опаковане на храни“, неправителствена организация със седалище в Цюрих.

Някои от тези химикали са сравнително добре проучени и вече са открити в човешкия организъм, като например „вечните химикали“ PFAS и бисфенол А - и двата са обект на забрани.

Но за въздействието на други върху здравето се знае малко, казва Гьоке пред АФП и призовава за повече изследвания за това как химикалите, използвани в опаковките, се поглъщат заедно с храната.

Преди това изследователите са съставили каталог на около 14 000 химикали, които влизат в контакт с храни (FCCs) и които могат да „мигрират“ в храната от опаковки, изработени от пластмаса, хартия, стъкло, метал или други материали.

Те могат да попаднат и от други части на процеса на производство на храни, като например от транспортни ленти или кухненски прибори.

След това изследователите са потърсили тези химикали в съществуващите бази данни за биомониторинг, които проследяват химикали в човешки проби.

Екипът е очаквал да открие няколкостотин FCCs, казва Гьоке.

Стара поговорка за токсикологията гласи, че „дозата прави отровата“.

Ограничението на проучването е, че не може да се каже дали има особено високи концентрации на някой от химикалите, признава Гьоке.

Но тя предупреди, че тези химикали могат да взаимодействат помежду си, като посочи една проба, в която е имало до 30 различни PFAS.

Тя препоръча на хората да намалят времето, през което влизат в контакт с опаковките, и да избягват да затоплят храната в опаковките, в които е поставена.

„Не искаме да предизвикваме тревога или паника, а да повишим осведомеността за това, че начинът, по който опаковаме храната си... върви в посока, която не е добра за околната среда и човешкото здраве“, каза тя.

И от друга страна, посочи Гьоке, някои от химикалите вече са подложени на забрани.

Европейският съюз е на финала на процеса на забрана на използването на PFAS в опаковките на храните. ЕС предложи подобна забрана и за бисфенол А от края на тази година.

Изследването е публикувано в Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон