МЗХ и ИАГ стартират кампания за опазване на горите от пожари

Кампанията ще се проведе по време на най-пожароопасния период на годината – през месеците юли, август и септември на територията на 15 областни центрове в страната.

Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите стартират информационно-образователна кампания за опазване на горите от пожари. Събитията имат за цел да фокусират общественото внимание върху важността на темата за пожарите като в тях ще вземат участие преди всичко децата.

Кампанията ще се проведе по време на най-пожароопасния период на годината – през месеците юли, август и септември на територията на 15 областни центрове в страната. Под формата на занимателни игри, децата ще се запознаят с правилата за пожарна безопасност, както и с щетите, които огънят нанася на природата.

Освен образователна, целта на мероприятията е общественото внимание, както и усилията на всички администрации и институции да бъдат обединени от темата за опазване на земеделските и горските територии от пожари. За тази цел, в събитията на горските структури ще бъдат поканени за участие представители на областните и общински администрации, регионални служби на ПБЗН, общински служби по земеделие.

Стартиращото събитие ще се проведе на 28 юни 2024 г. от 10 часа на територията на Природен парк „Витоша“, в Детски екостационар „Белите брези“. В игрите ще се включат повече от 60 деца от столични училища, които заедно горските служители и огнеборците ще участват в гасенето на предполагаем пожар. Специално за събитието са осигурени два противопожарни автомобила на Столична дирекция ПБЗН и Югозападно държавно предприятие, така че децата да се докоснат до истинската работа при гасене на пожари. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон