Митко Панайотов: Западът съсипва шивашката ни индустрия с некачествени платове от трети страни

В България е имало шивашката индустрия на много високо ниво още навремето. Родните и европейските политици трябва да приемат закони, за да се запази шивашката индустрия не само у нас, но и в Европа.

Това заяви в интервю за БГНЕС Митко Панайотов, който работи във фабриката на „Cantarelli“ и шивашката индустрия от над 20 години.

За себе си Панайотов казва, че се е развил заедно с фабриката на „Cantarelli“, с новите технологии и с новите изисквания на пазара. „Достигнали сме нива, които са на световно равнище. Естествено, има пръст и техниката, но ние не сме останали назад с оборудването. Работил съм с най-съвременната техника“, разказа той и добави, че тя е компютъризирана, лесна за работа и за постигане на добро качество.

Панайотов сподели, че в началото във фабриката работят стотина човека. Впоследствие тя се развива, оборудвана е с много сериозна техника и така фирмата достига 700 – 800 души, които работят в нея.

„Фирмата произвеждаше много сериозни количества и се изнасяше всичко за западния свят“, обясни той и подчерта, че като качество също е достигнала много сериозни нива, уточнявайки, че са работили с много сериозни марки, които са дали своята оценка.

Панайотов е категоричен, че са постигнали качество и производителност на световно ниво, а западният свят злоупотребява, казвайки, че няма добра производителност и добри доходи. „Това не е причината, това е само оправдание от тяхна страна. Просто ни се иска да заплатят достойно труда на тези хора. В същото време западният свят казва, че нивата и заплащането в България е много ниско, стандартът на живот е нисък и когато ние с нашия труд, с нашите знания, с нашите възможности си поискаме справедливата цена – ние не искаме да злоупотребяваме с това, ние си искаме нашето, а те просто се дърпат и си търсят някакви други причини“, обясни още той.

Именно това лицемерие от страна на европейските държави, които говорят за „зелени“ проблеми, го дразни, тъй като в крайна сметка те позволяват на техните фирми да внасят материали и дрехи от трети страни, които са със съмнително качество, със съмнителен произход и съдържат пластмаса.

„Въпреки това ние продължаваме да се борим. Ние си знаем възможностите. Ние имаме техниката, имаме хората, имаме знанията. Въпросът е, че западният свят трябва да се осъзнае“, каза Панайотов и попита защо трябва да изнасяме средства в трети страни, когато средствата могат да останат в Европа.

Фабриката на „Cantarelli“ купува платове от Европа. „От Италия си взимаме платовете, които са качествени, които са сертифицирани, които имат всички добри качества“, отбеляза той.

Панайотов добави със съжаление, че търговците си гонят печалбата, по-лесно им е да вкарат нещо пластмасово, да му сложат над 300% надценка и да си вземат парите. „Докато ние искаме да вземем парите за качеството – за качеството не само за материала, но и за качеството на дрехата“, заяви той.

Според него може да се направи много по отношение на този проблем, който съсипва шивашката индустрия. „Западният свят би трябвало да направи някакви ограничения на техните фирми, тези сериозните, големите фирми“, смята Панайотов и определи като лицемерие подхода на тези държави.

По думите му всеки един човек търси качеството и иска да даде пари за нещо качествено, за нещо добро, на което да се радва. „Когато вземеш едно сако, което е за някакви никакви пари и се окаже, че е изкуствено, то няма душа тази дреха. Аз не бих облякъл такава“, заяви той.

Големи фирми, с които фабриката на „Cantarelli“ е работила, в момента започват да работят само с китайски материали, а това са платове, които нямат никакво качество.

Панайотов разказа, че в България е имало шивашка индустрия на много високо ниво още навремето. „Ние се опитахме по някакъв начин да го запазим и сме го запазили“, подчерта той и призова държавните и европейски ръководители, депутатите да приемат закони, за да се запази шивашката индустрия не само в България, а в Европа.

Всичко е изкуствено, а естественото е най-добро, каза Панайотов и допълни, че това важи не само за този отрасъл, но и за земеделието, както и за други промишлености, които по същия начин са съсипани.

От тези 700 – 800 души, работили във фабриката, 50% от тях вече са навън. „Не е добра политика това тези хора да заминат със знанията, с моженето, с всичките си възможности. Хората, които са били тук, имаха златни ръце. Болно ми е, защото са минали през фабриката и не само през тази фабрика, през много други са минали много качествени хора, които в момента работят на друго място, и то не на такава престижна работа. Те работят някакви професии, които са никакви в случая“, каза още Панайотов и заключи, че трябва да се направи нещо тези хора да останат тук. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон