Мистериозна кръгла структура на остров Крит зашемети археолозите

снимка | архив

На хълм на гръцкия остров Крит е открит забележителен каменен монумент във формата на пръстен на възраст ок. 4000 години.

Структурата от бронзовата епоха с площ 1 800 кв. м е открита на върха на хълма Папура, северозападно от град Кастели. Тя е намерна по време на изкопни работи за голям летищен проект, съобщи Science Alert.

В момента обектът се проучва от археолози, които смятат, че може да е имал ритуална или религиозна цел.

Лабиринтната структура се състои от 8 концентрични каменни пръстена със средна дебелина 1,4 м, като някои от тях все още стоят на височина до 1,7 м.

Архитектите на новооткритата структура са от минойската култура на остров Крит, която е известна с върховите си светилища, места на хълмове и планини, за които се смята, че са били използвани при древни ритуали.

На тези места често се намират изящни образци на минойското изкуство, включително религиозна архитектура, теракотени фигурки на животни и хора, а в някои случаи и отделени части от тела - наричани "вотивни крайници", които са били поднасяни в молитва или като благодарност за изцеление.

Не е ясно обаче дали кръглата структура на хълма Папура би могла да се квалифицира като върхово светилище - освен че е разположена на върха на хълма, тя не прилича на никоя друга минойска структура, открита досега.

В съобщението си гръцкото Министерство на културата предполага, че "може да е била периодично използвана за ритуални церемонии, включващи консумация на храна, вино и може би жертвоприношения", поради голямото количество животински кости, открити в нея.

Основният период на използване на постройката - 2000-1700 г. пр.н.е. - попада в средния минойски период. По това време населението на острова се увеличава драстично, особено в Кносос, Файстос и Малия. С този бум започва и строителството на емблематичните за Крит минойски дворци, за да се посрещнат нуждите на разрастващото се общество.

Дворците са построени на места, които са били използвани за общи церемонии в продължение на хиляди години. Около 1750-1700 г. пр.н.е. много постройки са разрушени като водещата теория е за земетресения.

След 1450 г. пр. н. е. на острова започват да доминират микенците от гръцкия континент и много от върховите светилища, които са били широко разпространени в минойската култура, излизат от употреба.

Останки от керамика от неопалатическия период (около 1750-1470 г. пр. Хр.) карат археолозите да смятат, че мястото може да е продължило да се използва и през средния минойски период.

Трудна задача е планирането на строителството в Гърция, тъй като плановете често биват осуетявани от откриването на поредния древен исторически обект. Само проектът за летище Кастели вече е довел до откриването на поне 35 новопоявили се археологически обекта, според гръцкото Министерство на културата.

Министерството се стреми да увери обществеността, че поне засега структурата ще бъде защитена от съвременното строителство.

"Това е уникална находка от голям интерес. Има решения, така че археологическите проучвания на паметника да бъдат завършени и той да бъде напълно защитен", казва археологът Лина Мендони, министър на културата на Гърция.

"Приоритет на всички нас е опазването на паметника... Всички разбираме значението и стойността на културното наследство". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон