Марк Кавендиш счупи рекорда на Еди Меркс с 35-а етапна победа в Тур дьо Франс

39-годишният британец задмина белгийската легенда 16 години след дебютния си успех в Тура.

Марк Кавендиш вече е рекордьор по етапни победи в най-престижната колоездачна обиколка Тур дьо Франс, след като днес записа 35-и успех в петия етап от тазгодишното издание. Така 39-годишният състезател измести еднолично от върха във вечната класация белгийската легенда Еди Меркс.

Кавендиш отложи прекратяването на кариерата си, за да направи един последен опит да счупи върховото постижение. През миналата година той се оттегли от надпреварата заради контузия.

"Астана рискува всичко на Тур дьо Франс тази година. Заложихме всичко на спечелването на един етап. Това е голям залог за моя шеф Александър Винокуров, но ние го направихме. Направихме всичко точно така, както искахме - всеки детайл, екипировката, особено днес...Това не означава, че сме на върха на ранглистата на Международния колоездачен съюз, но Тур дьо Франс е по-голям от колоезденето", бяха думите на британеца, чийто първи успех в Тура датира от 2008-а година.

Тадей Погачар, шампион в обиколката от 2020 и 2021, завърши втори ден с жълтата фланелка на лидер. Победителят в понеделнишкия етап Биниам Гирмай облече зелената фланелка след завършек на девето място. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон