Мандати в тупик: Политическата криза ще съсипе и втория, и третия

Политическата криза в България продължава след като Народното събрание не успя да избере правителство с първия мандат, предложено от ГЕРБ-СДС с министър-председател Росен Желязков. Кризата се задълбочава и от нестабилността вътре във втората политическа партия ДПС, чиито депутати се разделиха при гласуването на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид в началото на днешния парламентарен ден заяви, че разцепление в Движението няма.

Рамадан Аталай, който вчера беше изключен от ПГ на ДПС, подчерта, че Движението "има достатъчно съпротивителни сили" и когато "някой посегне на непреходните ценности на тази партия, те се проявяват". Коментирайки разделението на гласовете – 30 депутата от ДПС начело с единия председател Делян Пеевски подкрепиха проектокабинета, а други 14 начело с другия председател Джевдет Чакъров гласуваха против, – Аталай каза: „Единият води автентичната политика на ДПС, другият е много амбициозен. Пожелавам му успех“. Той отново повтори, че има разногласия между Ахмед Доган и Делян Пеевски и за начина на управление на партията.

Джевдет Чакъров също подчерта, че трябва да се промени едноличното управление в ДПС. „Ако трябва да съм откровен, има напрежение в групата, но да се надяваме, че няма да се разцепим. Трябва да се променят принципите на управление. Трябва да се промени едноличното управление. Всички сме евроатлантици, господин Доган е начертал този път от самото начало, всички ще отстояваме този път”, категоричен е той.

Вотът си срещу предложения от ГЕРБ-СДС кабинет той обясни така: „Желязков е една прекрасна кандидатура за премиер. Не е нормално обаче в една страна членка на ЕС да няма никакъв разговор“.

Представителите на ГЕРБ-СДС са категорични, че с втория мандат едва ли ще може да се сформира правителство. Тома Биков подчерта, че предлаганият вариант за експертен или програмен кабинет не може да реши политическата криза. Според него такъв кабинет ще скрие политици. „Политическа криза се решава от политици“, подчерта той и изрази своите опасения от възможността страната ни да поеме по пътя на президентската република, което е модел, абсолютно неподходящ за България.

Биков припомни, че още в началото на 50 НС от ГЕРБ са посочили два възможни варианта: „Първият е максимално широк кръг от политически сили да участват в едно общо коалиционно правителство със споразумение, както се прави по правилата. Вторият вариант неизбежно да се отиде на предсрочни избори, защото така гражданите са ни подредили“, обясни той.

По отношение на процесите в ДПС, Биков каза, че не е чул анализа на Ахмед Доган, а само това, което обяви Рамадан Аталай. „Всяка сериозна политическа сила иска да подпише споразумение и да участва сериозно в управлението. Управление ГЕРБ и ДПС не е възможно нито теоретично, нито практично в този парламент. Ние имаме общо 115 депутати, а ни трябват 121. Това показва математиката. Геометрията показва, че едно такова правителство няма да има легитимност в парламент от 7 формации. За да бъде легитимно, то трябва да бъде подкрепено поне от 3 формации“, подчерта Биков.

Лена Бориславова от ПП-ДБ също не вижда вариант в това Народно събрание за сформиране на кабинет с някой от следващите мандати. „С 39 народни представители нямаме легитимност да съставим кабинет“, категорична е тя.

Ако вторият мандат ни бъде връчен, ще се отнесем с цялата отговорност към него. Това пък заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, коментирайки възможността вторият мандат да им бъде връчен, ако ПГ на ДПС се разцепи заради процесите вътре в Движението.

На въпрос възможна ли е формула коалиционно правителство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС на Ахмед Доган, той посочи, че трябва да видим как ще се развие ситуацията, но ПП-ДБ няма да направят компромис с приоритетите си. Според него разговорът с ГЕРБ е невъзможен. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон