Биков: Президентска република е опасна, експертно правителство не е подходящо

Кабинет с експерти, програмен кабинет и т.н. означава да се скрият политиците и това не е ефективно управление. Неполитическо или експертно управление ще усложни още повече ситуация и няма да има успех. Това заяви Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

Биков припомни, че още в началото на това НС ГЕРБ-СДС поканиха всички ПГ на консултации.

Има два пътя в този доста раздробен парламент от седем политически сили.

„Първият е максимално широк кръг от политически сили да участват в едно общо коалиционно правителство със споразумение, както се прави по правилата. Вторият вариант неизбежно да се отиде на предсрочни избори, защото така гражданите са ни подредили“, обясни Биков по БНТ.

След като направихме това наше предложение, откликнаха ДПС и ИТН. От ПП-ДБ казаха категорично, че не искат да дойдат и да чуят какво предлагаме. ИТН ни казаха, че са готови с третия мандат да сформират правителство с друга формула – експертен кабинет.

„Ние сме в политическа криза, излизането може да стане само с политически решения. Кабинет от експерти, програмен кабинет и т.н. означава да се скрият политиците и това не е ефективно управление. Неполитическо или експертно управление, както аз наричам този тип правителство, ще усложни още повече ситуация и няма да има успех“, категоричен е Биков.

Той заяви, че налагането на тезата, че ГЕРБ и ДПС са едно цяло, е пропаганда. „Тази теза беше категорично отхвърлена вчера. Говореше се, че купуваме депутати, но накрая се оказа, че вместо да се разцепят други групи, 15 депутати от ДПС не гласуваха за правителството“, заяви Биков.

По отношение на процесите в ДПС, той каза, че не е чул анализа на Ахмед Доган, а само това, което обяви Рамадан Аталай. „Всяка сериозна политическа сила иска да подпише споразумение и да участва сериозно в управлението. Управление ГЕРБ и ДПС не е възможно нито теоретично, нито практично в този парламент. Ние имаме общо 115 депутати, а ни трябват 121. Това показва математиката. Геометрията показва, че едно такова правителство няма да има легитимност в парламент от 7 формации. За да бъде легитимно, то трябва да бъде подкрепено поне от 3 формации“, подчерта Биков.

Той посочи още, че ДПС е достатъчно сложна партия, за да я анализираме само на базата на това, което сме видели на повърхността. „И друг път са се случвали напрежения с ДПС, както беше с Лютви Местан. Това е техен вътрешен проблем и ние имаме позиция да не се месим във вътрешнопартийни проблеми“, каза Биков. В същото време той подчерта, че ДПС е системна партия, която не трябва да бъде изключвана от уравнението.

Биков заяви, че разговорът за президентска република вече се е появил, макар че самият той е привърженик на парламентарната демокрация. „Президентска република не е подходящ модел. Много съм притеснен от случващото се“, подчерта Биков. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон