Личният гардероб на Вивиен Уестууд се продава на търг с благотворителна цел

Личният гардероб на британската модна дизайнерка Вивиен Уестууд ще бъде продаден на търг в Лондон в помощ на каузи, близки до сърцето на покойната "кралица на пънка".

Продажбата в Christie's включва повече от 250 облекла и аксесоари, повечето от които са били носени на модния подиум, преди да бъдат облечени от дизайнерката.
Колекцията включва някои от най-емблематичните модели, сред които корсети, тартани, плаващи рокли от тафта, токчета и политически заредени тениски.
Онлайн разпродажбата започва утре, на 15 юни, и продължава до 28 юни, а разпродажбата на закрито е насрочена за 25 юни.
Сред артикулите на търга са карти за игра, предназначени да привлекат вниманието към проблеми като глобалното затопляне, социалното неравенство и правата на човека.
10 от тях са увеличени и подписани от дизайнера, който почина през 2022 г. на 81-годишна възраст, за да се съберат средства за Грийнпийс.
Постъпленията от продажбата ще отидат и за асоциации, сред които Amnesty International, „Лекари без граници“ и фондацията на дизайнера, която работи с неправителствени организации за "създаване на по-добро общество и спиране на изменението на климата".
Ръководителят на каталога и координатор на колекцията Клементин Суолоу заяви пред АФП, че "картите за игра на Вивиен" са били катализатор за по-широк търг.
Въпреки че Вивиен Уестууд "знаеше, че няма да може да види проекта", "тя искаше личният ѝ гардероб да бъде продаден в полза на други благотворителни организации, които бяха важни за нея", добави тя.
Вдовецът на дизайнерката, 58-годишният Андреас Кронталер, е участвал отблизо. "Той лично сглоби всички партиди в тоалети, които тя би носила", каза Клементин Суолоу.
"Това бяха предметите, които тя беше избрала от хилядите неща, които беше проектирала в продължение на 40 години", казва тя, "това бяха нещата, които тя смяташе за квинтесенция на своите дизайни".
Колекцията включва редица ключови предмети, които илюстрират културното влияние на Вивиен Уестууд и широкия спектър от влияния, които тя проектира през четирите десетилетия на своята кариера.
Най-ранният елемент е комплект от пола и сако от колекцията "Краят на света, вещици", есен-зима 1983 г., когато Вивиен Уестууд все още работи с първия си съпруг и мениджър на Sex Pistols, Малкълм Макларън.
Според Клементин Суолоу дизайнерката е била повлияна от британската история, но е придала на класическите модели провокативен привкус, напомняйки за бална рокля от тафта с "черни обвивки в стил робство".
Много от дрехите съдържат политически мотиви и лозунги, които отразяват нейната загриженост за социалната справедливост.
"Голяма част от личността на Вивиен е активизмът", "тя наистина е от онези дизайнери, които са взели дрехите си и са ги използвали като мегафон, за да изразят политическите си идеи и мнения", според управителя на каталога.
Сред другите избрани артикули са розов тартанов модел на Вивиен Уестууд и синьо сако, подобно на това, което носи Наоми Кембъл, когато през 1993 г. пада на подиума, носейки 30-сантиметрови токчета.
Има и ранни образци на еластичните корсети на дизайнерката, които подчертават навика ѝ да обединява удобството и красотата.
Устойчивостта и етичната мода също са ключови теми.
Може би най-скъпият артикул е ръчно ушита рокля със сложни мъниста и златни панели, създадена съвместно с майстори в Кения.
Всички материали, използвани за излагане на артикулите, са рециклирани или рециклируеми, включително картонени табели и стойки от шперплат.
"Това беше чудесен урок за нас", казва Клементин Суолоу, и доказва, че "може да се правят изложби, които могат да се рециклират". 
Експонатите са оценени на стойност между 200 и 7000 паунда, но се очаква да достигнат много по-висока цена.
Очаква се сред участниците в търга да бъдат музеи и други институции, но управителят на каталога подчертава, че дизайнерката "обича идеята (дрехите ѝ) да бъдат носени от истински хора", "идеята те да имат друг живот е прекрасна". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон