Куртелов от Охрид: (Анти)ВМРО-ДПМНЕ трепери от македонските българи

Промяната в Конституцията няма да стане със сегашните управляващи. Те се страхуват, че ако това се случи, българщината в Македония ще получи "криле".

Парламентарните избори в Македония бяха проведени на 8 април. Бившата опозиционна партия (Анти)ВМРО-ДПМНЕ проведе своята кампания крайно агресивно - обеща да анулира Преспанския договор с Гърция и Договора за приятелство с България, когато вземе властта.

"Най много се лъже ПРЕДИ ИЗБОРИ, по време на война и след лов", както е казал Чърчил.

Моите очаквания бяха, че след победата ВМРО-ДПМНЕ ще отстъпи и ще води държавата прагматично. А това означава императива да бъде прогрес в евроинтегративните процеси. Но моите надежди се пръснаха като сапунен мехур.

Всъщност новият премиер Мицкоски отстъпи пред гърците, тъй като на клетвата използва официалното име - Република Северна Македония.

По отношение към България повтори твърдата позиция, че не приема промени на Конституцията "под български диктат".

Каква ще бъде външно политическата ориентация на новото правителство се видя от избора на новите министри, доста от които са близки до Никола Груевски. А неговата политика по отношение на евроинтеграцията беше на думи "ДА", а на дела - обструкция.

"Бисер" на новите министри е вицепремиерът Иван Стоилкович, доказан апологет на Александър Вучич.

От този състав на новото правителство може да очакваме всичко, само не да се върви по пътя към Европа. А условие за това е промяна на Конституцията, в която трябва да бъде вписана и българската общност. Тази промяна няма да стане със сегашните управляващи. Те се страхуват, че ако това се случи, българщината в Македония ще получи "криле".

Карл Попър, политически философ, основател на концепцията на консерватизма, казва:

"Животът е ПРОЦЕС, а не предмети".

Ние не знаем как ще се разпределят картите на масата на "политическия покер" във близкото бъдеще. Всичко е възможно в тези турбулентни времена. А по тяхната логика, ако българите влязат в Конституцията, това може да бъде една малка топка сняг високо в планината, която да предизвика лавина надолу по склона. | БГНЕС

-------

Люпчо Куртелов, общественик и председател на сдружение „Хоризонти“ в град Охрид.

Последвайте ни и в google news бутон