Красотата на София през погледа на младите разказвачи и художници

Младежи популяризират архитектурните ценности на София сред жителите и гостите на столицата. Ученици от НГПИ Св. Лука“ рисуват архитектурни обекти, а техни връстници от НГПТО „М. В. Ломоносов“ разказват на минувачите за историята на сградите в рамките на пленер-конкурс „Архитектурното наследство на София“, предаде репортер на БГНЕС.

Инициативата има петгодишна история.

„От 5 години правим пленери във Варна, а тази година за пръв път бяхме в Пловдив и от днес сме в София. Идеята е логична и спонтанна. В нея участват хора, които се интересуват от наследството, които ценят богатството от архитектура и история, която имаме в нашите градове и в цяла България“, разказа пред БГНЕС един от организаторите арх. Белин Моллов.

Той е изключително радостен, че може да осъществи това начинание именно с млади хора. „Това са младежи, които учат в гимназии. Едните се интересуват от рисуване, другите са свързани с историята и публицистиката. Най-интересното в проекта е, че събира на едно място един бъдещ художник и един бъдещ разказвач. Той разказва историята на сградите, кой е собственикът и кой архитектът, с какво тази сграда остава в историята“, заяви арх. Моллов.

Преди да започнат да рисуват той дава наставления на децата, уговорката им е да бъдат заедно и той да им помага. „Искам те да се отпуснат, да бъде едно приятно преживяване, нещо, което ще научат и което отговаря и на техния интерес. Това е много хубаво и е като на спортиста да му дадеш възможност да участва в състезание“, сподели арх. Моллов.

Той е много благодарен както на децата, които участват, така и на Фондацията за култура „Креа“ и трите общини, без които тази инициатива нямаше да може да се осъществи.

Рисунките, които днес нарисуват, ще бъдат включени в изложба в едно от училищата.

Първата локация, където ще рисуват и разказват, е свързана района между ул. „Московска“ и бул. „Дондуков“, пресечките ул. „Дунав“, „Париж“, „11 Август“ и „Врабча“.

Тук са разположени едни от най-емблематичните сгради на стара София, които са собственост на ярки исторически личности, свързани със стопанския, културния и политически живот на България до Втората световна война.

Първата спирка е къщата на проф. Горанов, намираща се на ул. „Дунав“ № 2. Сградата е построена през 1912 г. по проект на двама чужденци, които избират да живеят и работят в София до края на дните си. Арх. Карл Хайнрих е роден в Бохемия и е учил в Германия, а скулпторът Андреас Грайс е виенчанин.

Зданието впечатлява с богатата си украса: прозорците са рамкирани с хармонично извити елементи, впечатляващи са и женските фигури над тях. Използвани са множество флорални елементи – цветя и листа, както и гирлянди от растителни мотиви. Над главния вход е поставен маскарон във формата на лъвска глава.

Къщата е собственост на родения в Тетевен проф. по латински и древногръцки език Райко Горанов. Той е известен като голям дарител на университетската библиотека на Софийския университет. Когато къщата е завършена проф. Горанов е бил на 43 години. Тя е една от най-красивите в София и до днес.

Продължаваме нашата обиколка с къщата на д-р Георги Калинков на ул. „11 Август“ №4. Той е доктор по право и кмет на София от 1918 до 1920 г. Д-р Калинков е бесарабски българин, завършил в Женева и Брюксел. Политик и депутат от Демократическата партия на Александър Малинов. Д-р Калинков е и дарител, построил приют за възрастни хора в Самоков.

Неговият дом е построен от арх. Никола Лазаров през 1907 г. Най-характерно е оформлението при ъглите на къщата – на втория етаж там са изградени еркери с балкони над тях. Другите характерни елементи са острите двускатни покриви и дървените елементи под тях.

Декорацията на сградата включва рядко срещаното съчетание от геометрични елементи и лъвски маскорини на третия етаж. Парапетите от ковано желязо на балконите внасят допълнителна елегантност. Сградата е в стил сецесион.

Третата дестинация е къщата на финансистите Андрей Цанков и Димитър Савов, намираща се на ул. „Врабча“. Тя също е дело на арх. Никола Лазаров, който е построил двореца Врана, Съдебната палата, Турската легация и др.

Сградата е в стил барок и се отличава с богатата си украса. Тя е подарък от финансиста Андрей Цанков за неговата съпруга Велика Карагьозова. След неговата смърт е купена от сина на Ботевия четник Димитър Савов – финансист и политик, съден след 9 септември 1944 г. Синът на Димитър Савов е Стефан Савов, един от водещите политици на прехода и председател на Народното събрание.

Обиколката завършва с дома на Киро Стефанов на ул. „Париж“ №1. Той е син на индустриалци от Сливен. Домът му е построен от… арх. Никола Лазаров през 1921 г. Ъгловото разположение на имота е позволило на Лазаров да разгърне своята архитектурна фантазия. В нея той е комбинирал елементи от различни епохи. От една страна гирляндите с растителни мотиви са характерни за сецесиона. От друга страна, балконите с балюстри и делението на фасадата чрез пиластри са похвати от Ренесанса и барока. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон