Косово осъди престъпна група за убийството на сръбски опозиционер

Косовски съд осъди четирима души във връзка с убийството на сръбска опозиционна фигура, предаде АФП.

Това се случи след дългогодишен съдебен процес, който разклати връзките между Прищина и Белград. 
Оливър Иванович, един от малкото представители на сръбското малцинство в Косово, които се противопоставят на Белград, беше убит с шест куршума в гърба през 2018 г. точно пред централата на партията му в град Митровица. 
Митровица, която е етнически разделена между сърби в северната част и албанци в южната част, е известна като средище на организираната престъпност – язва, която Иванович се опита да разкрие.  
Четирима от шестимата обвиняеми биха признати за виновни за подпомагане на убийството чрез „съучастие в организирането на престъпна група“, която е извършила „тежкото убийство“, се казва в съдебното решение. 
Те са осъдени на лишаване от свобода за срок от 4 до 10 години. Други двама бяха оправдани. 
Сред осъдените са Марко Росич, местен бодигард, и трима служители на косовската полиция – всички те са етнически сърби. 
Косовските власти отдавна обвиняват сръбския политически лидер Милан Радойчич, че е организирал покушението срещу Иванович. 
Смята се, че Радойчич живее в Сърбия, след като призна, че е ръководил сръбска терористична група, който миналата година навлезе в Северна Косово и уби полицай.
Тази стрелба стана причина за въоръжено противопоставяне в манастир близо до сръбската граница, продължило часове.  
„Смятаме, че убийството е извършено по политически причини от група, ръководена от Милан Радойчич“, се казва в обвинителния акт на прокуратурата. 
Сръбското правителство заклейми присъдата, като я нарече „скандална“. 
Иванович беше смятан за странник сред косовските сърби заради усилията си да изгради мостове с косовските албанци, чийто език също говореше.
Присъдата идва няколко дни след като се провали опитът на ЕС да вдъхне нов живот на забуксувалите преговори между Сърбия и Косово. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон