Конституционният съд реши: Мандатът на Атанасова и Белазелков е 7 години, а не 9

Конституционният съд /КС/ днес взе решение за избора и мандата на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

 

Мандатът на двамата няма да е 9 години, а малко под 7 години. КС отхвърли искането на президента Румен Радев и народни представители да обявят за противоконституционна цялата процедура по избора.

Решението на Конституционният съд гласи:

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №3/2024 г., с което обяви за противоконституционни Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. в частта „на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години" и Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. в частта „на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години".

Искането за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. е отхвърлено в останалата му част. Решението e прието единодушно с 10 гласа. Атанасова и Белазелков не участваха в гласуването.

Конституционният съд беше сезиран от президента Румен Радев, според когото са нарушени принципите на прозрачност, публичност и обоснованост при избора им. Държавният глава атакува и решението на предходния парламент, който записа, че Атанасова и Белазелков ще изкарат пълен мандат. Жалба за това подадоха и депутати от 49-ото Народно събрание.

БГНЕС припомня, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии от парламентарната квота на 24 януари 2024 г.

Председателят на Конституционния съд Павлина Панова подчерта тогава, че през 32-годишното си съществуване КС отстоява независимостта си и ще продължава и занапред. Според председателя на ВАС Георги Чолаков пък никога не е имало проблем с избора на конституционни съдии от квотата на съдебната власт.

Конституционният съд се състои от 12 съдии с 9-годишен мандат. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Така определените съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат. Той може да бъде преизбиран. За членове на Конституционния съд се избират, респ. назначават български граждани, които нямат друго гражданство и отговарят на условията по чл. 147, ал. З от Конституцията – да са юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж.

Решения се взимат с минимум 7 гласа. Въздържание не се допуска, но е възможно някой от съдиите да отсъства при гласуване. В резултат при някои дела не се стига до решение.

Председатели на съда са били: Атанас Манов, Живко Сталев, Христо Данов, Неделчо Беронов, Румен Янков; Евгени Танчев, Димитър Токушев, Борис Велчев и Павлина Панова.

Настоящият състав на съда включва: Филип Димитров, Мариана Карагьозова-Финкова, Константин Пенчев, Таня Райковска, Атанас Семов, Красимир Влахов, Надежда Джелепова, Павлина Панова (председател), Янаки Стоилов, Соня Янкулова. Към тях се присъединиха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон