Кая Калас - "Желязната лейди" на Естония и ЕС

Министър-председателят на Естония Кая Калас, излъчена за следващ ръководител на външната политика на Европейския съюз, е отявлен критик на Русия и твърд еврофил.

"Това е огромна отговорност в този момент на геополитическо напрежение", заяви Калас след номинацията, която трябва да бъде одобрена от Европейския парламент.

"Ще работя в услуга на общите ни интереси. Европа трябва да бъде място, където хората са свободни, сигурни и проспериращи", подчерта тя.

Калас е дъщеря на бившия премиер и еврокомисар Сийм Калас. Родена е, когато Естония все още е част от Съветския съюз, преди да възстанови независимостта си през 1991 г.

47-годишната адвокатка е избрана за първи път в парламента на балтийската страна през 2011 г. от либералната Партия на реформите, основана от баща ѝ.

По-късно тя печели място в Европейския парламент и многократно е включвана в списъците на най-влиятелните евродепутати.

В Брюксел Калас си спечели репутацията на привърженик на иновациите, като се фокусира върху политиките в областта на цифровите технологии и комуникациите.

След престоя си в ЕС Калас се завърна в националната политика през 2018 г., като пое ръководството на Партията на реформите и през 2021 г. стана първата жена министър-председател на Естония.

Като ястребски критик на Кремъл и руския президент Владимир Путин, Калас подкрепи категорично защитаващата се Украйна.

Балтийската държава с население от 1,3 млн. души се очертава пропорционално като един от най-щедрите донори на Украйна. Подкрепата ѝ надхвърля един процент от нейния БВП.

Въпреки малкия размер на страната си, Калас пробива на сцената на ЕС, като отстояваше плановете за увеличаване на доставките на артилерийски снаряди за Киев и за укрепване на европейската отбрана.

Калас заяви, че Русия "разбира само гласа на силата" и призова Европа да не позволява на страха от Москва да диктува решенията и да подкопава подкрепата ѝ за Украйна.

Естонското правителство, ръководено от Калас, премахва паметници от съветската епоха - процес, който набра скорост след нахлуването в Украйна.

Москва реагира, като я включи в списъка на "издирваните" престъпници.

"Когато възстановихме независимостта си, имахме толкова много други грижи. Сега, когато започна войната, тя всъщност отвори всички рани", каза Калас, наричана у дома "Желязната лейди на Естония".

Но през 2023 г. тя трябваше да се изправи пред криза на доверието, след като местните медии съобщиха, че компания, частично притежавана от съпруга ѝ, продължава да работи в Русия.

Калас не се подаде на призивите да се оттегли и беше преизбрана за лидер на своята партия, като международният ѝ имидж не беше накърнен от скандала.

Калас говори също английски, руски и френски, като беше спрягана за претендент да замени Йенс Столтенберг начело на НАТО.

Но въпреки че открито изрази интерес към поста, Калас не успя да спечели вниманието на по-предпазливите съюзници, които я смятат за твърде остра по отношение на Русия.

"Притеснението за нашата част от Европа е, че сме част от НАТО и Европейския съюз от 20 години, а не ни смятат за равностойни кандидати, когато става въпрос за висши длъжности", заяви Калас пред АФП през декември.

Калас е членувала в ансамбъл за народни танци в младежките си години и е изнасяла концерти както в Естония, така и в чужбина.

Понякога тя се оплаква, че един от недостатъците на политическата кариера е, че никога няма достатъчно време да танцува. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон