Как се става американски гражданин: българин впечатли с уникалния си външен вид

Българин получи американско гражданство на тържествена церемония в град Бостън, предаде БГНЕС.

Новият гражданин на САЩ Вальо Димитров се превърна в сензация, защото за този много специален за него ден беше облечен с риза с цветовете на американското знаме.

Самата церемония се състоя в Библиотеката и музея „Джон Ф. Кенеди“ в Бостън, щат Масачузетс. Тя включваше полагане на клетва.

Заедно с Вальо Димитров по време на церемонията положиха клетва 200 нови граждани от 60 държави.

САЩ са държава създадена от емигранти. Първите българи пристигат в САЩ в края на XIX век и първото десетилетие на 20 век. Те са предимно от района на Егейска Македония, който в резултат на Втората балканска война остава в Гърция. В новата си родина те създават първите българо-македонски църкви и български неделни училища. През 1922 г. се обединяват и в Македонската политическа организация, която по-късно е прекръстена на Македонска патриотична организация.

До промените през 1989 г. българите в САЩ наброяват едва 90 000 души. Техният брой започва да нараства бързо особено в началото на новото хилядолетие. Днес само в района на Чикаго живеят около 150 000 българи, повечето от тях са представители именно на тази нова емиграция. Те са трайно установени там и повечето от тях имат американско гражданство.

Желаещите да станат американски граждани преминават през изпит. Те трябва да демонстрират разбиране на английския език, включително способност да говорят, четат и пишат думи с обичайна употреба и да покажат познания по история и управление на САЩ.

През последните години и особено по времето на Доналд Тръмп бяха взети мерки, за затягане на контрола за получаване на американско гражданство. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон