Изложба на ретро радиа, свързочна техника и радиостанции на ЦРУ

В Дома на българската армия в Бургас са изложени ретро радиоапарати, както и свързочна техника, произвеждани в България преди 1955 г., част от тях използвани в българската армия.

Радиолюбители от цялата страна показаха стари радиа, произведени в цял свят, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.

Александър Шахарски разказва, че е купи съветското радио „Урал“ от вехтошар, на което има и грамофонна плоча. „Тази плоча е някъде от 1935-1936 година. И въпреки всичко това е музика, която вече е забравена”.

На изложението беше представена и свързочна техника, както и радиостанции, използвани за шпионаж, от американците в Корея и Виетнам.

„Радиостанция, която е американско производство за ЦРУ. Произведена е някъде 1948-1952-ра година. Това е първият модел и дори самите американци нямат много информация за нея. Използвана е на Балканския полуостров, Албания и Казахстан”, разказва Петко Мъжлеков.

Важна част от изложбата ще бъдат радиоапаратите „ТУЛАН“. Те са първите, произвеждани в България. За Бургас е гордост, че тази иновация произлиза оттук. Собственик и производител на марката „ТУЛАН“ е местната фамилия Пренерови. Нейни представители ще присъстват на откриването на изложбата. Името „ТУЛАН“ е абревиатура, означаваща „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“.

„Едно радио е съобщавало и за война, и за мир, и за любов, и за празници. Тогава нямаше интернет! То е правено с любов, излъчва някаква любов, особено за ТУЛАН”, разказва радиолюбителят от Велико Търново Богомил Йочев.

В изложението участваха радиолюбители от цялата страна. За участие са поканени и най-младите възпитаници на технически гимназии.

Изложението се организира от Народно читалище „Ереван 2022“ и Инициативен комитет за опазване на военноисторическата памет – Бургас, с помощта на Община Бургас. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон