ИТН: Мицкоски, докато продължаваш да говориш за български диктат, РСМ никога няма да влезе в ЕС

Вчера за пореден път новоизбраният премиер на Република Северна Македония – Християн Мицкоски, нападна публично, в международна среда, България, заговаряйки за промяна на преговорната рамка за Европейската интеграция на Република Северна Македония и прилежащото условие за признаване на българите за държавотворен народ в Конституцията на страната.

Подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни откакто България даде зелена светлина за европейската интеграция на западната ни съседка. Това се казва в декларация на ИТН във връзка с думите на новия премиер на Северна Македония - Християн Мицкоски, че трябва да бъде предоговорена рамката за присъединяването на РСМ към Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати. Премиерът на Република Северна Македония си позволява, дори да притиска български европейски депутати да подкрепят каузата му за тъй нареченото предоговаряне посредством членството им в общи европейски семейства", пише в официалния документ.

От „Има такъв народ“ не сме спирали да показваме множеството провокации оттатък западната ни граница, към които обществото ни, на фона на вътрешнополитическите ни проблеми, сякаш постепенно се адаптира. Погазването на човешките права, унижаването на български граждани, нападенията над тях и техни сдружения, и все по нескриваният език на омразата ясно показват, че политическата класа в Република Северна Македония няма никакво намерение да се придържа към договореностите между двете страни и да спази своите ангажименти за защита на общоевропейските ценности. Но за да бъдем болезнено честни, трябва да си признаем, че вина за това поведение носи и българския парламент. Защото ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС вдигнаха ветото пред Северна Македония и отприщиха антибългарска пропаганда, насилие над сънародниците ни и откровена политическа наглост. Министър Председателят на онова правителство, Кирил Петков, е дори депутат. Един национален предател, който през сътрудничката си Весела Чернева предаваше националния интерес в полза на македонската страна. Ако живеехме в нормална държава, в която се спазваха законите, днес такава като Весела Чернева щеше да е в затвора, а Кирил Петков щеше да емигрира доброволно в Канада", се казва още в изявлението.

"Това предателство никога няма да го забравим - нито ние от Има такъв народ, нито българските граждани. Никога няма да го забравим. Премиерчето Мицкоски обяви, че българският диктат няма да мине докато той е премиер. Сега ще перифразирам неговите думи", допълват от ИТН.

"Мицкоски, докато продължаваш да говориш за български диктат и да не спазваш договорите, така наречената държава Северна Македония никога няма да влезе в Европейския Съюз", завършват от партията. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон