Италия очаква да остане световен лидер във винопроизводството през 2025 г.

Италия е най-големият производител през последните пет години, включително и миналата година, с изключение на 2023 г., когато Франция зае нейното място.

Очаква се Италия да се радва на добра реколта през 2025 г. и да си върне титлата на водещ производител в света. Това сочат прогнозите, представени от италианското министерство на земеделието и съюза на винопроизводителите.

Очаква се италианските лозари да произведат 47 милиона хектолитра вино и гроздова мъст, което е увеличение с 8% в сравнение с 2024 г. и връщане към средните стойности от предишни години.

Италия е най-големият производител през последните пет години, включително и миналата година, с изключение на 2023 г., когато Франция зае нейното място. 2023 г. беше трудна година за Италия, в която производството – най-ниското от следвоенния период – беше засегнато от екстремни климатични условия и гъбични заболявания, предаде АФП.

Очаква се производството да бъде особено високо в Южна Италия, с ръст от 19%, Сицилия и Пулия, където обилните пролетни дъждове попълниха подземните водни запаси и помогнаха на реколтата да издържи ранното и горещо лято.

Североизтокът преживя по-трудна година с променливо време и болести, а Венето, водещият винопроизводителен регион на полуострова, остава на средни нива на производство.

Като цяло Италия възвръща лидерството си пред Франция, вторият по големина производител в света, и се очаква да произведе 37,4 милиона хектолитра. Производството на Франция беше особено засегнато от горещото време през август.

Очаква се Испания да заеме трето място с 36,8 милиона хектолитра.

„Това е балансирана реколта, без извънредни пикове в производството, но с интересни перспективи по отношение на качеството, вариращо почти навсякъде от добро до отлично“, се казва в доклад на Италианския съюз на винопроизводителите и Асоциацията на италианските енолози.

Търсенето за износ е спаднало с 4% през първите пет месеца на 2025 г., а търсенето в Италия също е намаляло, с изключение на пенливите вина. Винарската индустрия е особено загрижена за въздействието на американските мита.

„Срещаме трудности, които засягат не само Италия, но и всички страни производителки. Качеството на нашето вино е безспорно, но дори и доброто вино, ако е в прекалено голямо количество, води до загуба на стойност за сектора“, заяви президентът на Винарския съюз Ламберто Фрескобалди.

„При настоящите пазарни условия ще бъде трудно да се гарантира справедливо възнаграждение за сектора с реколта от 47,4 милиона хектолитра, към която вероятно ще се добавят около 37 милиона хектолитра вино в избите“, обясни Фрескобалди. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон