Испанската полиция разби "високотехнологична" лаборатория за метамфетамини

Испанската полиция е арестувала 10 души и е иззела 70 кг метамфетамин, след като е открила "високотехнологична" лаборатория за синтетични наркотици, способна да произвежда до 10 кг метамфетамин на ден.

Операцията на Гражданската гвардия започна през февруари миналата година, след като полицаите забелязаха, че лице в баската провинция Биская получава наркотици от престъпна банда, базирана в Каталуния, съобщи "Гардиън". 
Разследването се усложни от факта, че мобилната лаборатория за производство на наркотици може да бъде транспортирана на дълги разстояния през Северна Испания, като се придвижва от Страната на баските до Кастилия и Леон, а след това до Каталуния, където накрая е конфискувана.
Когато Гражданската гвардия проследи лабораторията до имот в град Гранолерс, на 30 км северно от Барселона, тя откри сложно и потенциално смъртоносно съоръжение. То е снабдено с филтри с въглен, за да се отърве от всякакви миризми, които биха могли да привлекат вниманието.
"Лабораторията е била напълно функционална и оборудвана с епруветки, колби, нагреватели, нискотемпературни охладители, изпарители, бъркалки с постоянна скорост, нискотемпературни циркулационни помпи и хладилници. Голяма част от иззетите вещества бяха силно токсични и силно запалими - като метанол - и имат експлозивни свойства, които могат да бъдат променени от термични или механични промени или от вариации в налягането или влагата, поради което лабораторията трябваше да бъде демонтирана от специализиран персонал със специализиран комплект. Това не беше единственият риск: отпадъчните продукти от тези лаборатории вредят на околната среда, а в този случай те бяха изхвърлени директно в канализационната система", заявиха органите на реда. 
Полицаите са иззели 70 кг кристален и прахообразен метамфетамин, 790 литра метамфетамин в различни етапи на кристализация и 60 литра пиперонил метил кетон и фенилацетон - две ключови съставки при производството на метамфетамин. Открити са и 112 кг прахообразни вещества и други материали, както и 1700 литра други течни съставки.
След като са били произведени, наркотиците са разпространявани както в Испания - в Аликанте, Биская, Валенсия и Андалусия, така и в други държави от ЕС. 
Четирима души бяха арестувани в Биская, още толкова в Барселона и други двама в Леон. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон