Испанската полиция разби международна група за контрабанда на наркотици

Испанската полиция е разбила международна мрежа, ръководена от турски граждани, заподозрени в контрабанда на „големи количества“ марихуана и хероин от Испания към други европейски държави, предаде АФП.

При обиски на 28 обекта в южните градове Гранада, Малага и Севиля по-рано този месец са открити тайници с пари и оръжия, както и 10 луксозни автомобила и повече от два тона марихуана.

В рамките на операцията служителите арестуваха 36 заподозрени от 10 държави, включително заподозрения лидер на мрежата – мъж от турски произход, който живее в Испания и е обект на международна заповед за арест, издадена от Турция, се добавя в съобщението.

Групата се е фокусирала върху износа на големи количества марихуана и хероин от нашата страна за Германия и други страни в Източна Европа.

Сред арестуваните заподозрени има и граждани на Аржентина, Австрия, Германия, Черна гора, Румъния, Испания, Сирия, Украйна и Венецуела.

Полицейската служба на ЕС Европол, която координира разследването, съобщи, че в операцията са участвали над 400 служители на френските, испанските и турските правоприлагащи органи.

Испания е една от основните входни точки за наркотици в Европа, предвид тесните ѝ връзки с Латинска Америка и близостта ѝ до Мароко.

Латинска Америка е основният източник на кокаин, а Мароко е ключов източник на хашиш – лепкаво кафяво вещество, произведено от смолата на растението канабис. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон