„Идеалният ученик“ Макрон ще говори на немски в Дрезден

Когато Еманюел Макрон премине на немски език по време на основната си реч в Дрезден по-късно днес, Франк Грьонингер ще бъде нащрек, за да разбере дали френският президент е усвоил инструкциите му.

През последната година Грьонингер, преподавател по немски език във Франция, помага на Макрон да се подготви за държавното си посещение в Германия - първото от четвърт век насам, което ще бъде осъществено от френски президент.

Макрон е учил немски език в училище, но се е обърнал към учителя, който е обучавал и финансовия министър Бруно Льо Мер, за да го подобри.

Макрон желае да общува с германците на собствения им език, разказа Грьонингер пред АФП.

„Той иска да достигне до хората и да се докосне до тях чрез немския език“, разкри учителят, който също така е помогнал на Макрон да подготви надгробната си реч за покойния бивш германски финансов министър Волфганг Шойбле, която той произнесе пред Бундестага отчасти на немски език.

„Хората вероятно си мислят, че той просто запомня всичко. Но той разбира всичко, което казва“, заяви Грьонингер.

Хляб и колбаси

В младежките си години Макрон пътува два пъти до западния град Дортмунд в рамките на студентски обмен.

„Никога няма да забравя германския Абендброт (вечерен хляб) - тази традиция вечер да не се сервира нищо топло, а само хляб и колбаси“, сподели той веднъж на германския си биограф.

Оттогава насам като френски лидер Макрон е направил още много пътувания до Германия, включително едно до Хамбург през октомври, където канцлерът Олаф Шолц го почерпи с местното удоволствие - сандвич с риба.

Въпреки кулинарните културни шокове Грьонингер посочи, че на ученика му не му липсва ентусиазъм. „Той е идеален ученик. Той е възприемчив и наистина иска да даде най-доброто от себе си. Освен това се забавлява, когато го прави“, каза Грьонингер.

Но графикът е проблем, споделя учителят, който трябва да бъде в готовност, в случай че президентът има свободна минута, за да се поупражнява още малко.

Преди да даде първия си урок, учителят имал съмнения дали да поправи френския президент.

„Мислех си, как ще го прекъсна?“, спомня си той. „Но бях изненадан. Той е много мил човек“.

Що се отнася до слабостта на Макрон в немския език, учителят учтиво посочил „типичните за французите трудности да произнасят правилно Н“.

Ключово значение в обучението имат движенията на устата, подчерта Грьонингер, който отбеляза, че „френският език активира само три мускула, а немският - още няколко“. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон