Хърватия задържа чех във връзка с фатален взрив

Чех е бил задържан в Хърватия, след като е влязъл в забранена военна зона и е взел взривно устройство, което впоследствие се е взривило и е убило дете, съобщи хърватската полиция.

При взрива, станал на 19 юни близо до централния крайбрежен град Задар, е загинало деветгодишно чешко дете и са били ранени трима възрастни чехи, които са се намирали в същия автомобил, предаде АФП.

46-годишният заподозрян - който пътувал в колата със семейството и приятелите си, включително и с детето - влязъл в забранена зона на военен полигон заедно с момчето и позволил на последното "да вземе взривно устройство", съобщи полицията.

След това заподозреният лично го е поставил в колата си.

Когато впоследствие колата се развалила на близкия път, детето пътник извадило взривното устройство от автомобила.

То се взривило, убивайки го на място и ранявайки други трима души от групата.

Местните медии твърдят, че момчето е син на заподозрения.

Хърватската полиция съобщи, че мъжът "не се е съобразил с ясно поставените писмени предупреждения на хърватски и английски език в обозначена опасна зона на военен полигон".

Те съобщиха, че са му повдигнали обвинения в извършване на "тежко криминално деяние" и "застрашаване на живота и имуществото".

В момента тече разследване, включително съдебномедицински експертизи за установяване на вида на взривното устройство, допълниха те.

Чешките власти потвърдиха инцидента и ареста.

"Мога да потвърдя, че е задържан чешки гражданин във връзка с експлозията в района на Задар. Предвид факта, че при инцидента е загинало дете, няма да предоставяме никаква информация", заяви говорителят на чешкото външно министерство Даниел Дрейк.

Хърватското министерство на отбраната съжали за инцидента, който според него е първият по рода си от десетилетия насам.

То призова обществеността да се съобразява с предупредителните знаци в близост до военни обекти, особено в районите, в които може да има "невзривени боеприпаси".

Миналата година близо 800 000 чешки туристи посетиха Хърватия, като се насочиха предимно към зашеметяващото адриатическо крайбрежие. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон