Хакан Фидан: Членството на Турция би направил всеки съюз по-силен

Турция няма да се откаже от стратегията си да бъде водеща държава и от историческия си път.

Турция може да направи по-силен не само Европейския съюз, но и всеки друг блок, към който се присъедини. Това заяви турският министър на външните работи Хакан Фидан на съвместна пресконференция с комисаря по разширяването и политиката на добросъседство на ЕС Оливер Вархели.

"Турция, със своята динамична икономика, политическа инфраструктура и политическа стабилност, както и със своите системи за сигурност и отбрана със значителен потенциал, е играч, който ще добави невероятна сила и стойност не само към Европейския съюз, но и към всеки друг съюз, към който се присъедини", каза той.

Дипломатът отбеляза, че съвременният свят все повече се превръща в многополюсен и конкурентен. Според него в тази връзка е необходимо да се формират мощни съюзи, както в икономически план, така и в сферата на сигурността. Фидан подчерта, че Турция остава ангажирана с историческия приоритет за присъединяване към ЕС. Той подчерта, че Анкара е твърдо насочена към задълбочаване на икономическото и политическото сътрудничество с институциите на ЕС и предприема по-нататъшни стъпки в тази насока.

Той заяви, че в някои страни от ЕС във вътрешната политика се използва антитурска, антиислямска и антимигрантска реторика с цел привличане на гласове. Дипломатът предупреди, че на стратегическо ниво тази тенденция "тласка ЕС към сериозна проблемна зона".

Фидан припомни, че Анкара винаги е подкрепяла развитието на отношенията с ЕС.

Той обаче отбеляза, че Турция няма да се откаже от стратегията си да бъде водеща държава и от историческия си път само защото те не са предпочитани от ЕС. "Кога и как те (ЕС - бел. ред.) ще се отърват от политиката на идентичността и ще я прехвърлят в стратегически план - това, разбира се, е техен избор. Но ние няма да се откажем от стратегията си да бъдем държава-център и от историческия си път само защото не отговаря на техните (на ЕС) предпочитания", каза министърът.

Фидан заяви, че са имали дълга среща с Вархели и неговата делегация. Вархели се срещна и с министъра на търговията Йомер Болат и вицепрезидента Джевдет Йълмаз, ще се срещне с министъра на вътрешните работи Али Ерликая и ще напусне Анкара, след като обсъди всички въпроси, свързани с разширяването на ЕС.

Като отбеляза, че по време на срещата те са обсъдили подробно както стратегическото измерение на отношенията между Турция и ЕС, така и конкретни въпроси, Фидан припомни, че след изборите в Турция през май 2023 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган е подчертал, че Турция е ангажирана с целите на ЕС.

Фидан подчерта, че сферата на компетентност на Вархели са въпросите, свързани с разширяването на ЕС, и добави, че по време на срещата те са обсъдили статута на Турция като страна кандидатка и други въпроси, свързани с разширяването на ЕС.

Като припомни, че на специалната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС, проведена на 17-18 април, не беше приета съвместна декларация за отношенията между Турция и ЕС, Фидан заяви, че Турция смята това за "пропусната възможност".

Според Фидан, Вархели е казал, че "няма за какво да се притесняваме", "те подкрепят решенията, взети в съвместната декларация за отношенията между Турция и ЕС".

Той каза, че те искат отношенията между Турция и ЕС да се развиват в положителна посока, Фидан продължи думите си по следния начин:

"Въпросите, по които проведохме конкретни разговори и чиито приоритети поставихме на вниманието му, са следните: Продължаване на посещенията на високо равнище и редовната работа между Турция и институциите на ЕС без прекъсване. Това ще ни позволи и на двете страни да напредваме по-добре по въпросите и да решаваме своевременно проблемите. В това отношение е важно този механизъм да работи. От друга страна, въпросът за актуализирането на митническия съюз е изключително важен и ние работим в тясно сътрудничество с нашето министерство на търговията по този въпрос". /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон