Главчев за еврозоната: Очакваме критерият за ценовата стабилност да бъде изпълнен до края на годината

Излязоха конвергентните доклади на ЕК и Европейската централна банка.

За България е установено, че всички критерии са спазени, с изключение на един - за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината. При изпълнението и на този критерий, тоест на всички критерии, ще искаме извънредни конвергентни доклади от ЕЦБ и от ЕК и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната, заяви в началото на редовното заседание на МС служебният премиер Димитър Главчев, предаде БГНЕС.

Днес е предвидено да разгледаме Закона за въвеждане на еврото в България. Това е една практическа стъпка, която ще осигурим първо с проект на МС, но това ще стане след като бъде приет закон в Народното събрание и това е всъщност практическата подготовка за въвеждането на еврото в България. Надявам се народните представители да приемат закона най-скоро, за да бъде осигурена предвидимост за българските граждани, бизнеса и администрацията как да бъде въведено еврото, след приемането на България в еврозоната, каза Главчев.

Основната задача на служебното правителство е провеждането на честни и прозрачни избори, въпреки спекулациите, които имаше предизборни, по време на избори, мисля, че се справихме с тях.

Друга предизборна дъвка беше процентът на увеличение на пенсиите. Сега на 1 юли ще установите, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11%. Доходите на приблизително 2 милиона пенсионери ще нараснат. Средната партия за осигурителен стаж и възраст ще стане 981 лева, което е със 110 лв. повече от тази пенсия през миналата година. 200 000 пенсионери ще преминат линията на бедност, подчерта слулжебният премиер. /БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон