ГЕРБ спечели убедително изборите "2 в 1", битката за второто място предстои

ГЕРБ-СДС убедително спечелиха изборите две в едно, като тяхната преднина пред групата партии, които се борят за второто място е почти 10%, предаде репортер на БГНЕС.

Голямата интрига се запазва за второто място, където се борят ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“, които имат приблизително еднакви резултати. 
В парламента влизат още БСП и „Има такъв народ“. Голямата изненада се поднася от партия „Величие“, която макар и да остава под бариерата от 4%, изпреварва значително другите две сили, борещи се за влизане в парламента – „Солидарна България“ и „Синя България“.

Данните от екзитполовете

Според екзитпол на "Тренд" гласовете се разпределят така: за ГЕРБ-СДС - 25.8%, ПП-ДБ - 15.5%, ДПС - 14.7%, Възраждане - 14.2%, БСП - 8.9%, ИТН - 6.5%, Величие - 3.2%, Синя България - 1.5%, Солидарна България - 1.4%, ВМРО - 1%, Левицата - 0.6, останали - 6.4%.
Според данните от експресното проучване на Агенция „Тренд" ГЕРБ-СДС получава 73 народни представители в българския парламент, ПП-ДБ – 44, ДПС – 42, „Възраждане" – 39, БСП – 24, ИТН – 18.
Данните от екзитпола по информация на Агенция „Тренд" сочат, че ГЕРБ-СДС ще излъчи 5 евродепутати, ПП-ДБ – 3, „Възраждане" – 3, ДПС – 2, „БСП за България" – 2, ИТН – 1.

ГЕРБ-СДС води на изборите за Европейски парламент с 26,2%, сочи екзитполът на "Галъп интернешънъл".
На второ място са ПП-ДБ с 15,7 %. Трети и четвърти - "Възраждане" с 15,4% и четвърти са ДПС с 11,7%. След тях се нареждат БСП - 9,7%, ИТН - 6,4%. С "Не подкрепям никого" са гласували 3,1% от избирателите. Активността за изборите за ЕП у нас е 29,8%.При тези резултати ГЕРБ биха вкарали 5 евродепутати, ПП-ДБ и "Възраждане" по трима, ДПС и БСП по двама и ИТН – един евродепутат.

„Алфа Рисърч“ за парламентарни избори:  ГЕРБ – 26,2% ; ПП-ДП – 15,7% ; „Възраждане“ – 14,5%; ДПС – 14,3%; БСП – 9,1%; ИТН – 5,8%.
„Алфа Рисърч“ за европейски избори: ГЕРБ – 25,8%; ПП-ДП – 15,9%; „Възраждане“ – 14,8%; ДПС – 14,1%; БСП – 8,8% ; ИТН – 5,7% /праг е 5,8% не изпращат евродепутат/

„Маркет линкс“ за парламентарните изброи: ГЕРБ – 27,9%; ПП-ДП – 15,9%; „Възраждане“ – 12 %; ДПС – 15,9%; БСП – 8,3 %; ИТН – 6 ,6%.
„Маркет линкс“ за европейски изброи: ГЕРБ – 28,1%; ПП-ДП – 15,9%; „Възраждане“ – 12,6%; ДПС – 15,3%; БСП – 8,1%; ИТН – 6,5%.

Политиците ни чуват от социалните мрежи

За пръв път в политическата ни история почти нито един от лидерите на партиите, получили доверието на избирателите, не се яви на живо, а предпочете да комуникира през социалните мрежи, като предимно благодареше за подкрепата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че никой не постига успех, без да признае помощта на другите. „Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!“, написа той.

От Продължаваме промяната-Демократична България“ обещаха във Фейсбук да бъдат силна опозиция. „Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Борисов, Пеевски и трети смокинов лист да ни върнат към годините на постната пица и рекета, и да циментират контрола си над службите, регулаторите и съдебната власт за години напред“, написаха от коалиция в социалната мрежа.

Председателят на ДПС Делян Пеевски благодари за подкрепата на избирателите. "Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие, което ни гласувахте", добави той в профила си във Фейсбук.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че няма да подкрепим друго правителство освен с мандата на „Възраждане". „Българският народ заби огромен и много звучен шамар на собствената си държава. С други думи той казва, че това не е неговата държава", каза той във видеопослание. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг за медиите изрази притеснение от ниската избирателна активност, което е тежък знак към всички партии. Излишно е след 10 години борба с модела ГЕРБ да ме питате дали ще подкрепим ГЕРБ, каза още тя.

Да се опираме на фактите – „Има такъв народ“ обективно е единствената политическа сила, която вдига с над 50% подкрепата си. Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ в първи коментар след края на изборния ден. „С над 50% единствената партия, която вдига подкрепата си, е „Има такъв народ. Това е истината. Оттам нататък чакаме крайните резултати на ЦИК, напред ние няма да говорим“, подчерта Йорданов.

Изборният ден премина спокойно

Изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. 16 000 служители на МВР бяха ангажирани с охраната на изборните секции и отработване на сигнали в реално време. От началото на предизборната кампания до момента в Министерството на вътрешните работи са получени 583 сигнала - както за евентуално купуване на гласове, така и за други нарушения на изборното законодателство. Най-много са сигналите в Бургас, Варна и на територията на СДВР. Само в днешния изборен ден сигналите са около 180 – най-много в Благоевград, СДВР и Монтана. Образуваните досъдебни производства са 100, от тях 34 – бързи. Така накратко обобщи работата в изборния ден министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

България направи два избора в един

България днес направи два избора в един – редовни избори за Европейски парламент и шести предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам. 
В изборите за национален парламент се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. В Европейския парламент страната ни трябва да изпрати 17 евродепутати.
6518 са регистрираните общо кандидати за двата вида избори. 6100 са кандидатите за национален парламент, 418 - са кандидатите за ЕП. От 6100 регистрирани кандидати за народни представители в бъдещото 50-о Народно събрание, 1826 са жените, а 4274 са мъже.
Според окончателните списъци на изборите за членове на Европейски парламент право на глас имат 6 138 050 избиратели, а на изборите за Народно събрание – 6 593 275 избиратели.
Извън страната се гласува в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях се гласува и за двата вида избори, в останалите се гласува само за НС. В Турция има 166 секции за гласуване, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия има открити 118 секции за гласуване, в Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Италия – 27, Нидерландия – 24, Канада – 16, Франция – 15. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон