ГЕРБ-СДС: Да не допускаме шарлатанство, имаме експертиза и носим отговорност

Инфлацията не е статистическите показател, това е нещо, което бърка нагло в джоба на всеки български гражданин. Дори и да има номинално увеличаване на доходите, покупателната способност спада. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по бТВ.

Според него инфлацията можеше да бъде по-ниска, ако правителството водено от „Продължаваме промяната“ беше взело навреме мерки за овладяване на високите цени на енергоносителите. „Всеки усеща, че портфейлът на българина е по-тънък“, подчерта Дончев.

Той предупреди, че голямото предизвикателство през следващите години ще бъдат високите дефицити.

Делян Добрев изрази съмнение, че от ПП-ДБ могат да се справят с инфлацията. „Те доказаха през последните две години, че само могат да я вдигат. Бяхме сред първите пет по най-ниска инфлация при управлението на ГЕРБ в ЕС, а сега сме на опашката по този показател“, каза той.

Добрев посочи, че в периода от 2011 до 2021 г., когато управляваха правителствата на ГЕРБ, инфлацията беше по-ниска от тази в еврозоната, където тя традиционно е ниска. Той също обърна внимание на високите дефицити. „Имаме проблем с дефицита, той трябва да е под 3%, а тази година се очертава 6,8%. Ние се отдалечаваме от еврозоната, вместо да се приближаваме“, заяви Добрев.

По отношение на обвиненията на ПП за лошото строителство на автомагистрали, той заяви, че взетите проби са били манипулирани. „На тази магистрала е взета една ядка проба, а не 20 както трябва. Това е цирк. Надзорник на тази магистрала е най-голямата фирма за надзор в Европа“, каза Добрев и добави, че тази тема се повдига, за да се замаже провала на ПП в областта на високите цени и обедняването на българите.

„За инфлацията сте виновни само вие. През юли месец 2021 г. инфлацията нарушава правилата за влизане в еврозоната. Високите цени не се дължат на войната, както твърдят от Промяната. Високата инфлация започва 8 месеца преди войната и два месеца, след като Петков и Василев вече са министри“, каза той.

Добрев посочи, че има рекорден ръст на потребителските кредити, рекорден ръст на бързите кредити, които се харчат веднага: „Ако хората бяха забогатели, щяха ли да теглят такива кредити“.

Десислава Атанасова припомни, че ГЕРБ още в началото е предлагала мораториум върху цените на горивата. „Няма нито един доволен човек да срещнем по улиците, защото хората си казват, че си броят стотинките. За две години „Промяната“ докара хората именно до това да си броят на стотинките“, каза т и добави: „Доходите на хората не растат. Инфлацията ги изяжда рязко. Ние сме били във всяка точка на България. Хората споделят, че сега не могат да си купят това, което можеха преди две години. 80% от българските граждани се лишават от храна“.

Атанасова заяви, че от ПП не трябва да се оправдават с бездействието на регулаторните органи и даде за пример противоконституционното назначаване на членове на КЕВР.

Томислав Дончев коментира и таванът на надценките. „Телевизорът няма как да напълни хладилника. Мерките за надценките не могат да сработят в една пазарна икономика. Могат да породят само дефицити и черен пазар. Най-добрият лек е пазарът“, каза той и добави:

„Правителство със стабилно мнозинство. Ако няма работещо правителство с парламент, нищо не може да се свърши“.

Газопроводът „Балкански поток“ е български, а не е чужда, както спекулират от „Продължаваме промяната“. По него течеше газ за България. Това заяви Томислав Дончев, коментирайки сектор енергетика.

Делян Добрев припомни, че в резултат на действията на кабинета „Петков“ България плащаше 30% по-скъп руски газ на руските посредници. По този случай вече има привлечен министър на енергетиката като обвиняем. Добрев попита кое е по-добре: „300 лева на мегаватчас цена на газа в края на управлението на ПП или 100 лева, както е сега. В последния ден на управлението на ГЕРБ тя беше 30 лева за мегаватчас“.

По отношение на войната в Украйна, Десислава Атанасова благодари на ПП и ДБ, че в 48 парламент те най-накрая са подкрепили позицията им за оказване на помощ на Украйна. „Мога да ги поздравя, че те подкрепиха нашето решение за Украйна в 48 парламент. Твърде спекулативно е да се говори, че ще изпращаме войници на фронта и ще бъдем засегнати от войната“, каза тя.

Делян Добрев сравни негативната политика на ПП по отношение на войната с Украйна с тази в сферата на енергетиката: Всичките куршуми за Украйна се изнесоха чрез посредници, също както с газа. Така че натоварихме украинците с цената, въпреки че те са във война.

Томислав Дончев заяви, че когато има агресор, ние трябва да сме на страната на жертвата.

По отношение на това какво трябва да бъде бъдещото управление на страната, Дончев заяви, че единственото сигурно е, че няма как да стане както предлагат от ПП с правителство на малцинството, което ГЕРБ да подкрепи: Чудя се дали това е трагедия или комедия.

„Всички усилия ще направим за да има редовно правителство и работещ кабинет. Можем да си партнираме с всички, по-голям проблем имат ПП-ДБ, защото те са в изолация. Те създадоха коалиция, която абсорбира всички възможни партии, с които можеха да си партнират“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Коментирайки „червените линии“, които бяха прокарани през последните две години, той заяви, че те не са правилни. Според него истинските линии не са разделението на статукво-промяна. „Червена линия е да не допускаме аматьорството и шарлатанството, защото те вредят на развитието на България“, заяви Томислав Дончев, подчертавайки, че ГЕРБ притежават необходимата експертиза и опит да управляват. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон