ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ подкрепят държавна детска болница

Водещите политически сили в страната призоваха служебното правителство на премиера Димитър Главчев да оттегли идеята си за изграждане на частна детска болница, предаде репортер на БГНЕС.

От ГЕРБ заявиха, че проектът за изграждането на държавна национална детската болница е стартирал по време на тяхното управлението през 2020 г. „ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект - за изграждането на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България“, подчерта партията на Бойко Борисов.

От ГЕРБ напомнят, че след консултации с Общественият съвет са внесли проект на решение в НС за ускорено изграждане на националната детска болница. „Народното събрание гласува проектът на решение единодушно на 14.02.2024 г. Очакваме всички правителства - независимо служебни или редовни - да работят за изпълнението на този национален приоритет“, призова ГЕРБ.

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

Според него е недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата. „Още по-недопустимо е да се създават разделителни линии и противопоставяне днес, когато повече от всякога се нуждаем от обединение“, подчерта Пеевски.

„Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца“, добави той.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ заявиха, че не са изненадани от решението на служебното правителство за създаване на частна детска болница в столицата. Според тях детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси.

Според тях изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерският съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура.

ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. „Призоваваме президента, назначил служебното правителство и премиера Главчев да предприемат действия за оттегляне на взетото решение“, заявяват от ПП-ДБ. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон