Георгиев: "Промяната" са усвоили само 4,6% от европарите, ще изгубим милиарди

Едва 4,6% са разплатените европейски средства, откакто „Продължаваме промяната“ са във властта. България е заплашена да не усвои 50 млрд. лв. гарантирани средства до 2027 г. Това заяви Георги Георгиев от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

„Бихте ли платили заплата на някого, който доказано е свършил едва 4.6% от задачите си? И сега, внимание! "Задачите" в примера са държавното управление на над 50 млрд. лв. напълно безвъзмездни и гарантирани средства от Европейския съюз. Тези пари трябва да бъдат инвестирани в българската икономика, за да създадем работни места, за строителство на пътища, училища, за развитие на различните региони и за нови превозни средства за градския транспорт? Такава е жестоката цена на хаоса в държавата“, подчерта Георгиев.

Той заяви, че от днешното изслушване на финансовия министър в парламента е станало ясно, че България е изпуснала милиарди от европейските фондовете заради "Промяната".

„Инвестираните средства от еврофондовете в проекти България до 2021 г. при управлението на ГЕРБ - 95% от наличните средства, като част от проектите оставихме да бъдат довършени и отчетени след 2021 г. Идва “Промяната” и тя е налице - от 2021 г. досега, при гарантирани над 50 млрд. лв. за България до 2027 г., успешно са разплатени едва 4,6%. Толкова - 4,6%, а сме в средата на програмния период, което означава, че ако няма скоро правителство, ще изгубим огромна част от тези безвъзмездни над 50 млрд. лв.“, заяви Георгиев.

Резултатът от действията на „Промяната“ са огромните щети върху българската икономика и инфраструктура: 1. Не можем да ползваме нов градски транспорт, защото по ОП „Транспорт“ сме усвоили „титаничните“ 0,8%; 2. Няма пари за равномерното развитие на регионите, усвоени дотук са 2,8%; 3. По ОП "Развитие на човешките ресурси" дотук България е разплатила 4,98% от полагащите ѝ се средства, а се твърди, че хората са най-голямото богатство…

„За да не се повтаря никога повече подобно безобразие, имаме нужда от компетентно и отговорно държавно управление“, категоричен е Георги Георгиев. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон