Гърция се бори с десетки горски пожари в най-трудните дни от годината

Гръцките пожарникари се борят с редица горски пожари близо до столицата Атина, докато страната се подготвя за поредното горещо лято.

Гърция е изправена пред тежък сезон на горските пожари след най-топлата зима и най-ранната гореща вълна в историята, при която температурите достигнаха 44°C.

"Днес в Атика бяха овладени два изключително опасни пожара, които избухнаха в жилищни райони и се разпространиха бързо поради силния вятър в Кератеа и Стамата", заяви министърът по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас.

Той обясни, че в Стамата, северно от Атина, вече няма активен фронт, въпреки че в източната част на Кератеа е имало някои незначителни разпалвания.

По думите му "силите ще останат на терен през цялата нощ".

Властите призоваха за евакуация на поне осем района в близост до столицата. Пламъците унищожават автомобили и къщи.

Телевизионният канал ЕРТ съобщи, че 45-годишен мъж е починал от сърдечен арест, докато се е опитвал да избяга от пожарите в предградията на Атина.

По данни на полицията мъжът е намерен в безсъзнание в двора на къща в Родополи и е откаран в болница, където е починал.

"Днешният ден е най-тежкият, с който пожарната се е сблъсквала през тазгодишния сезон", заяви говорителят на пожарната Василис Ватракогианис в следобеда на 30 юни.

"Ситуацията е много трудна, тъй като продължават да духат силни ветрове, те не са утихнали и огнищата са многобройни", заяви кметът на Лавреотики Димитрис Лукас пред Атинската информационна агенция.

Бблизката военновъздушна база в момента не е застрашена от пламъците.

Говорител на пожарната служба отбеляза, че скоростта на вятъра е надхвърлила 60 км/ч. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон