Габриел: Само с диалог може да се гради доверие между партньори

Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за отговорността, която носим пред България. Само с диалог може да се гради доверие между партньори.

Предизвикателството сега е да водим такъв диалог, който да изпълни със съдържание думите амбиция, авторитет, ангажимент.

Съставяне на работещо правителство е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно.

Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели за постигането му.

Това каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

По отношение на правосъдната реформа се чуха различни интерпретации по отношение на главния прокурор. Първото, което ще направи министър на правосъдието в правителство с премиер Мария Габриел, е да внесе искане към ВСС с искане за оставката на главния прокурор, заяви тя.

„Чуха се различни интерпретации на думите ми за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Първото, което ще направим е да внесем искане за освобождаването на главния прокурор. Това искане не е персонална промяна, а връщане на доверието в институцията на главния прокурор. Това би било важна крачка и заявка за цялостно съдебна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост в българските граждани“, каза Габриел.

Мария Габриел посочи, че сред 10-те основни приоритета, са справянето с инфлацията и ръстът на цените, приемането на България в Еврозоната и Шенген. „Моят призив днес е нека излезем от порочния кръг. Диалогът цели да бъдат зададени трудните въпроси, за да е стабилна основата, да преодолеем различията“, каза тя.

„Каузата ни е една – каузата ни е България“, категорична е Мария Габриел.

Кирил Петков благодари за поканата. „Ние сме запознати с 10-те точки. Виждаме че много от нашите приоритети са заложени в тези точки“, посочи той.

Ген. Атанас Атанасов взе отношение по темите сигурност и отбрана. „Всички сме загрижени за състоянието на държавата и заявяваме, че искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем“, каза той и открои като най-голямото предизвикателство в момента в света войната в Украйна, като посочи, че в 48-ото НС, макар и трудно, бяха взети определени решения, за които и двете политически сили гласуваха единодушно.

Ген. Атанасов попита как ще действа нейното правителство в тази насока, на което Мария Габриел отговори, че когато говорим за Украйна трябва да има пълна солидарност, като посочи, че именно затова трябва да бъде излъчено проевропейско правителство. „Трябва да имаме правителство с ясно изразена евроатлантическа ориентация, за да се отговори на всички тези въпроси“, отбеляза тя.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов попита кандидата на ГЕРБ за премиер какви конституционни промени предвижда партията и как ще осигури политическия ресурс за тяхната промяна.

„Темата свързана с правосъдието е изключително важна. Целите разрешаване на политическата криза и създаване на работещо правителство. Тези две неща са свързани. Не е въпросът да се намерят гласове, за да се избере правителство. Големият проблем е, че българската политическа класа не може да изпълни обещанието да живеем в държава със закони. Хората виждат беззаконие и нагла корупция. Те нямат доверие на институциите и политиците“, каза Иванов.

Според него трябва да търсим разрешение на тази криза в дълбочина.

„Радвам се, че направихте смели заявки в тази посока. Направи ми впечатление заявката за предприемане на действия срещу главния прокурор. Тук е много важно да знаем за какво става дума. Дали виждате смяната на Иван Гешев така както беше назначен или това е начало на обновяване и дълбоки промени. Ние не можем да говорим за съществена промяна в правосъдието, ако не говорим за промени в Конституцията и модела на ВСС. Въпросът е да не сменяме една фасада с друга, а да бъдат дълбочинни промените“, каза той и поздрави Мария Габриел за гражданската доблест да се кандидатира за премиер.

Мария Габриел посочи, че познава българите, знае какво вълнува една майка, какво искат хората и потвърди намеренията си, заявявайки, че за нея има правила и прозрачност.

„Има много работа свързана с МС, с министъра на правосъдието, с НС. Вие сте изключително фин познавач на съдебната реформа и всичко, свързани с нея, затова търсим подкрепа, за да може да се осъществи, защото знаем, че не може да стане с една политическа сила“, поясни тя.

Десислава Атанасова обясни, че извън дебата за мандатите и дали те ще се осъществят, трябва мнозинство. „По-важният разговор е колко е животът на 49-я парламент, защото ако животът на 49-я парламент е ограничен и не бъде реализиран първият проучвателен мандат, не бъде реализиран вторият и третият, каквито и добри намерения да имаме и да работим заедно, няма да ги осъществим“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова каза, че по-важният въпрос е има ли и ще бъде ли дадено време на 49-я парламент и ще излъчи ли правителство. „Ние създадохме Конституционна комисия, която не успя изобщо да разгледа какъвто и да е проект, а само обсъждаше идеи“, припомни тя.

Томислав Дончев от своя страна поясни, че още по-важно е този разговор да доведе до нещо. „Боя се, че бъркаме жанровете. Това са политически разговори, които трябва да дадат отговор на въпроса има ли потенциал за парламентарно взаимодействие и излъчване на правителство“, категоричен е той.

„Очевидно вие няма да участвате в кабинет, ще участвате в парламента, в гласуването на различни закони. Дано не се стигне до избори, резултатите ще са същите“, обяви Делян Добрев. Той поиска да знае ще гласуват ли по различен начин от ПП и ДБ за бюджета, както и по други теми.

Асен Василев поиска да знае каква финансова политики ще води правителството на Габриел.

Теменужка Петкова отговори: „Днес се навършват 2 г., откакто публичните финанси на България не се управляват по европейски модел. България беше давана за пример, държавата с инфлация между 0 и 2%, с най-нисък дефицит и през юли 2020 г. влезе в чакалнята на Еврозоната“. Тя уточни, че страната ни беше вкарана в чакалнята на еврозоната от ПП ГЕРБ.

„Съжалявам, че днес не бяхте в зала, за да чуете какво каза служебният финансов министър Росица Велкова. Знаете какво точно сте правили, за да стигнем до тези резултати“, обърна се Петкова към Василев.

„Миналата година слушахме тези прогнози за 6% дефицит, те не се сбъднаха, защото се събраха достатъчно данъци и защото България стана първа в ЕС по ръст на износа. Вие гласувахте за този бюджет и вие вдигнахте разходите с 800 млн., така че ако си говорим за популизъм, може да погледнете на банката отсреща“, заяви Василев.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се появи на срещата.

Мария Габриел подчерта, че до този момент не получава отговор на въпроса дали от ПП-ДБ ще подкрепят първия мандат с нея за премиер.


Мария Габриел и акад. Николай Денков коментираха образователната политика. Тя отбеляза, че началното образование е също толкова важно, колкото средното, основното, професионалното и висшето образование. „Разбира се, че трябва да си говорим за връзката образование и бизнес“, каза Мария Габриел и посочи, че ще обърна внимание и на заплатите на учителите. Тя е категорична, че в областта на образованието има нужда от последователност.
Владислав Панев засегна зелените политики и конкурентоспособността на българската икономика. „Темата енергетика е може би най-важната за българската икономика“, каза той.
Мария Габриел уточни, че зелените политики както дават възможности, така са и свързани със страховете на хората. „Алиансът за батериите е една прекрасна инициатива. За мен е важно това, което България даде като заявка, да се позиционира чрез умения и знания. Въпросът е отново ще има ли работещо правителство“, заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон