ФТ: Как Gemcorp, която искаше да сложи ръка на българската енергетика при Петков, спечели глобално влияние

Спораземението с Gemcorp бе подписано в присъствието на Петков

„Как лондонски фонд със сложна история в Русия спечели глобално влияние. Миналите дейности на Gemcorp в Африка изглеждат съобразени със стратегическите приоритети на Кремъл. Сега на заплата при тях има висши консерватори“. Историята на компанията, в която водеща роля има българинът Атанас Бостанджиев и която искаше да сложи ръка върху българската енергетика по време на правителството на ПП-ДБ начело с министър-председател Кирил Петков и финансов министър Асен Василев, разказва „Файненшъл таймс“.

Дейностите на Gemcorp в Африка в миналото изглежда са в съответствие със стратегическите приоритети на Кремъл. Сега той има на разположение висши британски консерватори.

През декември 2018 г. Атанас Бостанджиев се качи на борда на частен самолет Bombardier Global 5000 на московското летище Внуково и отлетя за Лондон.

На следващия ден следобед българският финансист събра ръководителите на своя инвестиционен фонд в стъклените им офиси в близост до Savile Row.

Преди срещата един от служителите му беше подготвил меморандум по деликатен въпрос: как да се купува влияние в политиката.

Gemcorp, инвестиционната група за развиващи се пазари, която Бостанджиев е основал четири години по-рано, се опитва да изгради "неформални канали за комуникация на високо правителствено ниво" в редица страни, включително някои от най-корумпираните в света.

"Лицата, към които се насочваме за тази роля, ще варират в зависимост от страната и ще зависят от обхвата на контактите ни и естеството на режима", се казва в бележката, според копие, видяно от „Файненшъл таймс“.

Но британските политици са особен случай.

"Макар че със сигурност има голям брой бивши министри и чиновници, готови да вземат парите ни в замяна на някакъв неясен "достъп" до правителството, в повечето случаи те добавят малко стойност... Разбира се", заключава бележката, "ако парите не са проблем, лесно можем да си купим достъп чрез вноски във фондове на консерваторите/работниците".

Шест години по-късно Gemcorp е един от най-смелите фондове за развиващи се пазари в Европа, който е направил инвестиции за 6 млрд. долара в някои от най-рисковите гранични икономики в света. С разрастването си той установи, че не липсват британски политици и бивши правителствени служители, желаещи да се присъединят към списъка му.

Тъй като високопоставени членове на консервативното правителство търсят убежище в частния сектор в навечерието на очакваното разгромно поражение на предстоящите избори, през последните 12 месеца Gemcorp нае няколко бивши високопоставени политици и служители на торите - включително някои, които доскоро имаха достъп до вътрешните работи на Даунинг стрийт.

Сред тях са началникът на кабинета на бившия министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, лорд Едуард Листър, бившият министър на инвестициите и градоначалник на Ситито лорд Джери Гримстоун и Гадж Валупилай, бивш началник на кабинета на последователни председатели на Консервативната партия.

Тези представителите на Консервативната партия сега работят за компания, която се занимава с дейност, привидно съгласувана с дипломатическия и търговския натиск на Владимир Путин в Африка, тъй като Кремъл се опитва да сведе до минимум въздействието на западните санкции.

Gemcorp стартира с фонд, подкрепен от двама руски олигарси, свързани със Сергей Чемезов, влиятелния ръководител на "Ростех", руския държавен оръжеен гигант. Той е близък приятел на Путин и е служил заедно с руския президент в КГБ.

Миналата година правителството на САЩ наложи санкции на един от тези двама инвеститори основатели за това, че е "финансист на руския президент Владимир Путин и на ръководителя на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов".

През 2018 г. Бостанджиев се срещна с ръководителя на санкционираната руска държавна агенция за износ на оръжие в Африка, тъй като Москва се опитваше да увеличи продажбите на оръжие на континента и култивираше отношения с влиятелни анголски генерали.

Разследването на "Файненшъл таймс" в сътрудничество с базираната в Лондон руска опозиционна изследователска организация Dossier Centre се основава на изтекли документи, финансови и правни документи, записи на руски полети и интервюта.

През 2022 г. Gemcorp обяви, че е прекъснала връзките си с Русия през предходната година и е затворила офиса си в Москва. Но произходът на нейния успех показва как пари от бизнесмени, за които сега се твърди, че са свързани с Кремъл, са били използвани за установяване на позиция във финансовия сектор на Великобритания.

Той повдига и нови въпроси относно готовността на служители от управляващата партия във Великобритания да приемат платени роли в компании, които до годината преди пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна са били тясно свързани с Русия.

Gemcorp заяви, че нито тя, нито Бостанджиев някога са действали в подкрепа на руската държава, нарушавали са санкциите или са участвали в сделки за военно оборудване или с компании, подкрепяни от Кремъл. Компанията заяви, че меморандумът за лобистка стратегия, изготвен от неин служител през 2018 г., никога не е бил обсъждан или прилаган и не е представителен за нейните или на Бостанджиев възгледи.

Ранният живот на Бостанджиев, който е роден в комунистическа България през 1975 г., е история за това как постсъветският свят се отваря за западните финанси след Студената война. Образован в САЩ, рускоговорящ и изключително амбициозен, Бостанджиев се издига в инвестиционното банкиране за развиващите се пазари в Merrill Lynch, а след това и в Goldman Sachs, където става партньор в началото на 30-те си години.

Големият му успех е, че е избран за ръководител на VTB Capital, международното звено на руския държавен кредитор VTB.

Преминаването от Goldman в свързания с Кремъл кредитор не е най-очевидният избор за амбициозен млад банкер. "Както можете да си представите, това е доста голяма промяна - да преминеш от една от водещите американски инвестиционни банки към държавна финансова институция", казва Бостанджиев в интервю скоро след като се присъединява към VTB.

Според хора, запознати с дейността на руската банка твърдят, че от години тя се използва като инструмент на Кремъл за увеличаване на влиянието му на развиващите се пазари чрез организиране на финансиране с дипломатически уговорки.

Те смятат, че е било обичайно Сергей Лавров, грубият руски министър на външните работи с дългогодишен опит, да звъни на висшия ръководен състав, за да иска сделки за определени държави, някои от които свързани с финансирането на продажби на руско военно оборудване. VTB винаги е отричала руската държава да има каквото и да било влияние върху бизнес решенията ѝ.

В годините, когато Бостанджиев е ръководил VTB Capital в Лондон, банката е била особено фокусирана върху бизнеса в Африка, особено с държави с исторически връзки с Русия като Ангола.

По това време VTB Capital работи в тясно сътрудничество с големи руски компании, включително с „Ростех“ на Чемезов, като помага на държавния оръжеен конгломерат, който има интереси в продажбата на военно оборудване, вариращо от Калашников до изтребители Сухой, да участва в търгове за инвестиции в проекти за природни ресурси в страни като Уганда и Демократична република Конго.

Gemcorp заяви, че действията на Бостанджиев във VTB никога не са били повлияни от руската държава и той никога не е имал професионални контакти с „Ростех“ или Чемезов.

През февруари 2014 г. Владимир Путин решава да анексира Крим, което предизвиква дипломатическа криза между Русия и Запада. В отговор на това Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на компанията майка на VTB Capital - банка VTB, както и на някои от нейните важни държавни клиенти като "Ростех", като силно ограничи възможността им да работят с международни инвеститори.

След като международните амбиции на работодателя му бяха подкопани заради санкциите, Бостанджиев бързо се измъкна.

Същия месец той обяви, че подава оставка от VTB, а по-късно през 2014 г. стартира Gemcorp - нов инвестиционен фонд за развиващите се пазари със седалище в Лондон, който се фокусира върху отпускането на частни заеми на правителствата в Субсахарска Африка.

Бостанджиев е подкрепен с 250 млн. долара начален капитал от двама руски бизнесмени - Алберт Авдолян и Сергей Адониев, и двамата с дългогодишни връзки с Чемезов и "Ростех", които са подкрепили основаната от тях руска телекомуникационна компания.

По-късно Авдолян инвестира заедно с "Ростех" в няколко проекта в Русия и се описва пред „Файненшъл таймс“ като семеен приятел на Чемезов, който "уважава неговите човешки качества и богат житейски опит". Чемезов е бил председател на благотворителната фондация на Авдолян, която е работила по проекти в родния регион на шефа на „Ростех“ - Иркутск.

Той заяви, че неговите компании винаги са действали в съответствие със санкциите и никога не са действали в полза на изпълнителния директор на "Ростех".

Адониев, който миналата година беше подложен на санкции от страна на САЩ за това, че е финансирал Путин и Чемезов, отрича твърденията. През 2017 г. той е напуснал дружествата, чрез които заедно с Авдолян са инвестирали в Gemcorp.

Gemcorp заяви пред „Файненшъл таймс“, че никога не е управлявала парични средства, пряко или косвено свързани с Путин или Чемезов, и добави, че нито Авдолян, нито Адониев някога са имали влияние върху нейната дейност.

След като Gemcorp вече работи в Лондон, новият фонд на Бостанджиев започва да установява връзки на ключови пазари, включително в Русия.

Това беше подходящ момент за пристигането на фонд като Gemcorp в Москва. Тъй като западните пазари бяха по-малко достъпни след анексирането на Крим от Путин през 2014 г., руският лидер обяви за стратегически приоритет на държавните компании да се насочат към Африка.

Gemcorp открива офис в Imperia Tower, 60-етажна сграда в Московския международен бизнес център, и започва да наема местен екип.

Най-високопоставеният ръководител на Gemcorp там скоро демонстрира способността си да се разбира с вътрешния кръг на Путин от „силовици“, възпитани в руските разузнавателни служби.

През 2016 г. тогавашният ръководител на Gemcorp в Русия участва в благотворителен баскетболен турнир в Москва. Треньор на отбора му в този ден беше Сергей Иванов, който по това време беше началник на щаба на Владимир Путин и професионален шпионин от КГБ, работил в Африка.

По това време Бостанджиев прави редовни посещения в Русия - често пътува там за ден или по-малко.

Данните от руската система за резервации на полети "Сирена-Травел", които изтекоха по време на руско-украинската война и бяха споделени с „Файненшъл таймс“ от Центъра за досиета, показват, че през 2016 г., годината на баскетболния мач, шефът на Gemcorp е летял до Русия 9 пъти.

„Файненшъл таймс“ съпостави данните за руските пътувания на Бостанджиев с данните от Flightradar24, проследяващи движението на корпоративния самолет на Gemcorp, контролиран чрез малтийско дружество, наречено Sabazios Ltd, и притежаван от юридическо лице на Gemcorp на Каймановите острови.

Това показва, че от края на 2018 г. до нахлуването в Украйна през 2022 г. самолетът Bombardier Global 5000, собственост на Gemcorp, е пътувал до Русия над 30 пъти, до дестинации, вариращи от Москва и Санкт Петербург до Чулман, Хабаровск, Сочи и Новосибирск.

Скоро офисът на Gemcorp в Москва се разраства бързо - рядко постижение за фонд, базиран в Лондон.

През 2018 г. Gemcorp стартира операция за търговия със зърно в Русия, която през следващата година отчита приходи от 7 млрд. рубли, преди да увеличи продажбите си повече от три пъти през 2020 г. до 24 млрд. рубли, според руските корпоративни документи. Това я изстрелва в топ 20 на най-големите търговци на зърно в страната по продажби.

Връзките на Gemcorp с руски пари също започват да привличат нежелано внимание. През 2017 г. банката Barclays в Джърси изпрати доклад до звеното FinCEN на Министерството на финансите на САЩ, което следи за подозрителна финансова дейност. Банките са задължени редовно да подават такива доклади в конфиденциален вид до правоприлагащите органи, за да посочат паричните потоци, които смятат за подозрителни.

Докладът, включен в изтекли документи, които са част от разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти "Досиетата FinCEN", изразява опасения относно руските връзки на Gemcorp. В него се казва, че по това време фирмата е имала "огромна организационна структура, в която има многобройни управляващи дружества, които не изглежда да служат на някаква законна бизнес или икономическа цел".

Gemcorp заяви, че никога преди това не е била информирана за доклада. Тя отбеляза, че всяка година FinCEN получава около 2 млн. доклада за финансови институции и че в отговор на него не е имало регулаторно разследване на фирмата. Тя също така посочи, че бизнесът ѝ със суровини никога не е разчитал на връзки с руски официални лица и че в крайна сметка е бил закрит, тъй като не е бил печеливш.

Gemcorp добави, че самолетът, използван от Бостанджиев, е бил използван предимно за корпоративни цели, но понякога е летял и за „лични нужди“. Компанията заяви, че по това време не е имало ограничения за полети до Русия.

Докато Gemcorp изгражда присъствието си в Русия, истинският двигател на растежа ѝ е в Ангола, вторият по големина производител на петрол в Африка.

През юни 2018 г. Бостанджиев лети от Обединеното кралство до Москва. Един от хората, с които се среща в руската столица, е важен бизнес контакт от Ангола: Леополдино Фрагозо до Насименто, анголски военен, известен като "генерал Дино".

Дни по-късно българинът и генерал Дино наблюдават от ВИП ложата на стадион "Лужники" как Франция побеждава Хърватия с 4:2 на финала на Световното първенство по футбол. Gemcorp заяви пред „Файненшъл таймс“ че Бостанджиев "не е придружавал" анголския генерал на мача, но "е седял в непосредствена близост до него".

Три години преди двамата мъже да се насладят заедно на футбола, Ангола претърпява тежка финансова криза след срива на цените на петрола и опасенията за корупция. Тя почти е загубила достъпа си до международните капиталови пазари.

Gemcorp, подкрепена отчасти с пари на руски бизнесмени, беше един от малкото чуждестранни инвеститори, които не избягаха.

Вярата му бързо бе възнаградена. Скоро Gemcorp се утвърди като един от най-големите инвеститори в Ангола. До 2018 г. тя е предоставила на анголската държава повече от 4 млрд. долара и вече е получила обратно стотици милиони долари под формата на лихви по заемите си.

Влиянието на Gemcorp в Ангола нараства до такава степен, че по-късно същата година Бостанджиев е достатъчно уверен, за да представи инвестиционния си фонд като ексклузивен съветник на финансовото министерство за преговорите с МВФ. (По-късно същата година Ангола получава от МВФ спасителна помощ в размер на 3,7 млрд. долара, но без помощта на Gemcorp).

Скоро за фонд като Gemcorp, който се намира на границата между Русия и Ангола, се появява друга възможност: Путин се насочва към Африка.

Централен елемент от новата визия на Путин за Африка като пазар за растеж на руските инвестиции, военни продажби и дипломатическа тежест е първата среща на върха Русия-Африка, която се провежда в черноморския курорт Сочи през октомври 2019 г.

Критична част от успеха на конференцията в Сочи е привличането на Ангола - страна с дълбоки исторически връзки със Съветския съюз и важен клиент за руските оръжия. През годината, предшестваща събитието, руските дипломати се ангажират с активна дейност, насочена към Ангола.

Предлагането на оръжия се превръща в един от най-мощните инструменти на Путин в усилията му да привлече африканските лидери. И човекът, на когото Кремъл разчита да представи на континента изтребителите, хеликоптерите и автоматите на „Ростех“, беше Александър Михеев, генерален директор на държавната агенция за износ на оръжие „Рособоронекспорт“.

През септември 2015 г. САЩ включиха "Рособоронекспорт", която е изцяло собственост на "Ростех", в черния си списък със санкции, за да ограничат възможностите ѝ да продава оръжие в чужбина.

През декември 2018 г. Михеев е пътувал до Ангола, според руските полетни записи, предоставени от Центъра за досиета. Частният самолет на Gemcorp е летял до Ангола на 4 декември, като престоят на Бостанджиев се припокрива с посещението на Михеев, потвърждават публичните данни за проследяване на полетите.

На следващия ден най-големият държавен търговец на оръжие в Русия е посетил офиса на Gemcorp в анголската столица, където се е срещнал с Бостанджиев, твърдят трима души, запознати със срещата. Служителите на Gemcorp също са се срещнали с руски официални лица при подготовката на срещата, допълват те.

Gemcorp заяви, че Бостанджиев е бил "накратко представен" на Михеев веднъж "в присъствието на други хора" в Ангола по това време, но допълни, че не може да намери доказателства, че руският търговец на оръжие някога е посещавал офисите на компанията.

Фондът посочи, че анголското правителство е поискало от него да финансира "доставката на несмъртоносно военно оборудване от "Рособоронекспорт", като използва кредит в размер на 1 млрд. долара, предоставен от фонда.

Той добави, че "е отказал на основание, че „Рособоронекспорт“ е обект на санкции от страна на САЩ" и че Gemcorp никога не е "участвал в каквато и да е транзакция в Ангола, която включва „Рособоронекспорт“ по незаконни начини".

Ако са били осъществени други "срещи или улеснения" между руски официални лица и служители на Gemcorp, то Бостанджиев не е знаел за тях и те биха могли да бъдат разрешени само от местни служители, действащи за своя сметка, твърди компанията

По това време Михеев лично не е бил подложен на западни санкции. През 2022 г. той е санкциониран от САЩ, ЕС и Обединеното кралство. Според Gemcorp срещата на Бостанджиев с шефа на "Рособоронекспорт" не е нарушила никакви закони или правила и той "не си спомня за други срещи с представители на "Рособоронекспорт".

Няколко месеца след срещата, през април 2019 г., президентът на Ангола Жоао Луренсо, бивш министър на отбраната, който по съветско време е учил във Военно-политическата академия "Ленин", прави първото си държавно посещение в Москва, където е топло посрещнат от Путин.

По време на посещението на Луренсо анголският президент обяви, че страната му иска "руски оръжия и друга техника, която е от решаващо значение за защитата на нашата територия", като посочи, че "това е област, в която бихме искали да изградим сътрудничество с Москва".

В същия ден, в който Луренсо пристига в Русия, частният самолет на Gemcorp каца в Москва, според данните от проследяването на полета. Gemcorp потвърждава, че Бостанджиев наистина е летял до Русия, където се е срещнал с анголския президент и други анголски официални лица, "за да обсъдят сделки, които се обмислят с Ангола, но не са свързани с Русия".

През октомври същата година повече от 40 африкански държавни глави, включително анголският президент Луренсо, пътуваха до Сочи, за да чуят как Путин излага визията си за нова ера на сътрудничество с Москва. В навечерието на срещата на върха Ангола обяви, че е получила няколко изтребителя Су-30К от "Рособоронекспорт".

На конференцията присъстваше и Бостанджиев, който беше поканен да говори на събитието. Там Gemcorp обяви сделка с руските държавни банки VTB и „Сбербанк“ за предоставяне на търговско финансиране на африканските държави.

На конференцията в Сочи са присъствали "голям брой висши правителствени служители от цяла Африка", както и други бизнес лидери и инвеститори, твърди компанията. и "За нас като инвеститор от развиващите се пазари това е била добра възможност да се срещнем с такива служители и да обсъдим с тях редица текущи проекти", допълни тя. Обявеното споразумение между руските банки и Gemcorp така и не беше сключено.

Няколко месеца след конференцията в Сочи, в началото на 2020 г., Gemcorp получава най-значимата си сделка в Ангола - участие в изграждането на рафинерия в богатия на петрол регион Кабинда, критичен инфраструктурен проект, който би намалил зависимостта от скъпия внос на горива. Gemcorp заяви, че тази сделка няма връзка с присъствието на Бостанджиев на конференцията в Сочи.

Нещата не са толкова благоприятни за генерал Дино, влиятелния анголец, с когото Бостанджиев е гледал финала на Световното първенство по футбол в Москва през 2018 г.

През 2021 г. правителството на САЩ наложи санкции на генерала за това, че е "бивш държавен служител, откраднал милиарди долари чрез присвояване".

Gemcorp заяви, че Бостанджиев се е срещал с генерал Дино няколко пъти, но не са били близки, и че Gemcorp никога не е участвала в никакви сделки с него. Насименто не отговори на молбата за коментар.

Към 2020 г. Авдолян, близък съюзник на Чемезов от "Ростех", прекратява отношенията си с Gemcorp, като изкупува обратно капитала си. Това бележи края на връзката на базирания в Мейфеър фонд с неговите първоначални инвеститори, а до средата на 2021 г. той затваря и офиса си в Москва. Но връзката му с Русия се прекъсваше по-дълго.

На 12 януари 2022 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че съществува "реален риск от нов въоръжен конфликт в Европа", тъй като Путин е събрал войските си на границата на Русия с Украйна.

Същата вечер корпоративният самолет на Gemcorp излетя от летището в Единбург и кацна в Люксембург, където изчака малко повече от половин час, преди да излети отново към Русия. Рано сутринта на следващия ден Бостанджиев е в Новосибирск, по средата на Сибир. Той остава в Русия три нощи, като спира в Санкт Петербург.

Gemcorp заяви, че Бостанджиев е решил да пътува до Русия, защото е посетил компания, в която фондът е инвестирал и която има предприятие в Сибир. Според Gemcorp това дружество вече не извършва дейност в Русия.

След избухването на войната няколко седмици по-късно Gemcorp направи изявление през март 2022 г., в което се казва, че е "ужасена от трагедията, която се случва в Украйна след нахлуването на Русия, което ние осъждаме от все сърце".

Gemcorp твърди, че вече няма инвеститори от Русия. Руските ѝ инвеститори са изкупили изцяло парите си през 2020 г., а инвестициите им "са преминали през строги проверки [Know Your Customer] и засилено съответствие".

След като Gemcorp се отказа от връзките си с Русия, тя започна да се ориентира към нови възможности: Близкия изток.

По този начин тя нае множество бивши британски служители и съветници, свързани с Консервативната партия, някои от които с дълбоки връзки в Саудитска Арабия и ОАЕ.

Сред тях са Листър като директор без изпълнителни функции, Гримстоун като председател и Валупилай като ръководител на стратегията. Той също така наема Саймън Пени, новият ръководител на Gemcorp за Близкия изток, който до 2023 г. беше дипломатически търговски пратеник на Обединеното кралство в региона.

Всички четирима заявиха, че не са участвали в лобиране от името на Gemcorp и че са извършили надлежна проверка преди да приемат ролите си и са се уверили, че Gemcorp няма връзки с Русия или лица, на които са наложени санкции.

Gemcorp посочи, че бившите служители на Обединеното кралство са били наети, за да подпомогнат укрепването на управителния съвет, а не за да лобират пред правителството от нейно име.

Листър, каза тя, "има значителен опит в Близкия изток и е бил нает от Gemcorp, за да използва обширните си бизнес контакти, за да помогне на компанията да създаде регулирано дружество в ОАЕ".

Назначаването на Гримстоун, който е член на Съвета за инвестиции на Саудитска Арабия, е било одобрено от британския контролен орган, който следи за работата в частния сектор на бивши държавни служители.

Изглежда, че новата стратегия на фирмата дава резултат. Миналата година Gemcorp обяви, че е подписала споразумение с Министерството на инвестициите на Саудитска Арабия с цел набиране на нов фонд на стойност 1 млрд. долара, който да се разгърне в страната.

През януари британското правителство организира прием за създаване на мрежа в Саудитска Арабия. На него от страна на Gemcorp присъстваше Пени, бивш дипломатически търговски пратеник на Обединеното кралство в Близкия изток. І БГНЕС

 

Майлс Джонсън, Джоузеф Котерил и Синтия О'Мърчу, анализ за „Файненшъл таймс“.

Последвайте ни и в google news бутон