Френски оръжеен концерн, заподозрян за корупция във връзка с продажба на оръжие

Тази седмица полицията в три държави претърси офисите на френския оръжеен концерн Thales по подозрения в корупция, свързана с продажби на оръжие в чужбина, по-специално в Бразилия, съобщи съдебен източник.

Служители във Франция, Нидерландия и Испания са извършили обиските между сряда и петък, съобщи източникът за АФП, потвърждавайки репортаж на френската телевизия BFMTV.

Според този източник тези обиски „се провеждат като част от две предварителни разследвания“.

„Първото, образувано в края на 2016 г., а именно по обвинения в корупция на чуждестранно длъжностно лице, корупция в частния сектор, престъпно сдружаване и прикриване на тези престъпления, се отнася до продажбата на подводници и изграждането на военноморска база в Бразилия", заяви съдебният източник.

"Второто дело, образувано през юни 2023 г. по обвинения, включително за подкуп и търговия с влияние на чуждестранно публично длъжностно лице, подкуп, престъпна конспирация, пране на пари и укриване на тези престъпления, се отнася до различни продажби на военна техника и цивилно оборудване в чужбина", добави той.

Според този съдебен източник, операциите „са извършени от 65 следователи от OCLCIFF (Централна служба за борба с корупцията и финансови и данъчни престъпления), 12 магистрати от PNF (Национална финансова прокуратура), в сътрудничество с нидерландски и испански съдебни органи и координацията на „Евроюст", европейската съдебна агенция, а "разследванията продължават".

Компанията Thales и нейният адвокат не са коментирали. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон