Федерален съдия удължи сроковете по друго дело срещу Тръмп

На 6 юли федерален съдия отложи със заповед някои от сроковете за подаване на документи по делото за класифицирани документи срещу бившия президент Доналд Тръмп и се съгласи да проведе допълнителни брифинги за това дали трябва да спре делото, за да разгледа какъв ефект може да има решението на Върховния съд за имунитета върху наказателното производство във Флорида.

Съдия Айлин Канън определи двуседмичен график за брифинги за тези аргументи и спря три необвързани крайни срока за подаване на документи, които бяха планирани да се случат през този период.

В изявление след разпореждането на съдията говорител на Тръмп заяви: "Канън с право издаде заповед за спиране и призова за допълнителни брифинги по прилагането на историческото решение на Върховния съд относно президентския имунитет" и призова делото да бъде "изцяло отхвърлено", предаде Си Ен Ен.

По това дело Тръмп е обвинен, че е изнесъл класифицирани документи от Белия дом и се е противопоставил на опитите на правителството да ги получи. Той не се признава за виновен.

Заповедта от 6 юли е последното отлагане на федералното дело и е в полза на искането на екипа на Тръмп от петък за актуализиран график, за да може да аргументира точки, свързани с решението на Върховния съд.

Върховният съд постанови на 1 юли, че Тръмп може да претендира за имунитет срещу наказателно преследване за някои от действията, които е предприел в последните дни на своето президентство. Решението на съда се отнася пряко за федералното му дело за подривна дейност по време на изборите във Вашингтон, но то може да повлияе на всичките четири наказателни дела срещу бившия президент. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон