Евро 2024: Проклятието на шампиона

Последните три отбора, стъпили на покрива на Европа, отпаднаха на 1/8-финалите.

Короната на настоящ шампион никога не е гаранция за нищо. И ако не сте съгласни, спомнете си последните три отбора, които са спечелили европейските първенства.

Всичко започна с Испания през 2016 г., след като целуна небето през 2012 г., воденият тогава от Висенте дел Боске тим се изправи срещу Италия на 1/8-финалите. "Адзурите" не дадоха шанс на "Ла Роха" и спечелиха с 2:0.

Това издание беше спечелено от Португалия, побеждавайки Франция у дома с гол в продълженията на Едер. Те пристигнаха на турнира през 2021 г. с много по-добър отбор, за да защитят златото. Но на 1/8-финалите се изправиха срещу Белгия и загубиха безславно.

Това издание от 2024 г. щеше да послужи за проверка дали проклятието на шампиона е тук. Както беше в случая с Португалия, малцина очакваха Италия да спечели Евро 2021. Манчини изгради изключително конкурентен отбор, който се справи с Англия на "Уембли" след дузпи. Сега момчетата на Лучано Спалети се класираха с мъка за осминафиналите и Швейцария показа всичките им слабости, подминавайки "адзурите" като малка гара. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон