Ели Секуловска: Политическа (не)култура от новия македонски парламент

В Северна Македония се проведе учредителното заседание на 11-ия парламент.

За председател на Народното събрание беше избран Африм Гаши от „Алтернатива“, част от коалиция „Вреди“, със 76 гласа "за" и 6 "против". Гаши положи тържествената клетва първо на албански, а едва след това на македонски език
От 5 до 8 юни се очаква председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да получи мандат от президента Гордана Силяновска за съставяне на правителство - най-късно до 20 юни.
Но акцентът в заседанието беше тревожно ниското ниво на комуникация и липса на политическа култура. Обидите, клеветите и взаимните обвинения във висшия законодателен орган са само индикация, че говорим за политически упадък и неработеща демокрация. На преден план беше острата реторика между Мицкоски и Димитър Апасиев от Левицата. Християн Мицковски каза, че е дал подкрепа на Апасиев да се присъедини към македонското национално единство, но той решил да се държи като глупак! Апасиев отвърна от трибуната, че би приел подкрепа от Мицкоски, ако Африм Гаши не беше председател на парламента. Според Апасиев назначаването на Африм Гаши за председател означава косовизация на Северна Македония, затова той завърши речта си със звуци на котка, адресирани до Мицкоски.
Цялата тази драма на деструктивния популизъм и ниското ниво на комуникация показва несериозността на мнозинството политици. Следователно не трябва да се очаква някакъв ценностен консенсус в бъдеще. Такъв начин на комуникация, който не е диалогичен и не е позитивен, не може да се използва като вид стратегия. Подобна степен на декадентска летаргия е индикатор, че процесите на разпадане протичат бързо. Може да се каже, че в Северна Македония тези фундаментални ценности съществуват все по-малко и не само на ниво банални политически битки между лявото и дясното, а за основни и съществени въпроси, върху които градим обществото.
Ако в римския контекст „хляб и зрелище“ е означавало нещо, което политиката ще даде на хората, за да ги задоволи и да може да властва над тях, днес самата политическа сцена се е превърнала в нещо като игра на фразата „хляб и зрелище“. Политическата сцена в Северна Македония вече не е сфера, в която може да се очаква съществена и решаваща промяна, а всичко изглежда като голямо риалити шоу. В този смисъл македонската политика се превърна в забавление за публиката, по-скоро като цирк, на който може да се наслаждавате повече или по-малко цинично, отколкото измерение на реалността, в което хората могат да вярват, че ключови промени или импулси за промени ще работят за общественото благо.
Междувременно реакциите от съседна Гърция не стихват след встъпването в длъжност на професор Силяновска като нов президент на Северна Македония, която използва името Македония вместо конституционното име Северна Македония в тържествената си клетва! Вчера гръцкия премиер Кириакос Мицотакис каза на новия министър-председател Християн Мицковски, че очаква от него да заяви ясно, че ще спазва Преспанското споразумение и ще използва Северна Македония във и извън своята страна. /БГНЕС
---------------------------
Ели Секуловска, активист за правата на човека в Северна Македония. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон