Домашните кучета трябва да се хранят по веднъж на ден

За да са здрави по-дълго време, домашните кучета трябва да се хранят най-много по веднъж на ден. Това ще ги поддържа по-дълго здрави с напредване на възрастта им, сочи ново изследване.

Животните, хранени веднъж дневно, по-рядко биват диагностицирани със заболявания, свързани с възрастта, отколкото кучетата, хранени по-често, сочи проучване сред над 24 хиляди собственици на домашни кучета.

„Въз основа на това проучване ние не препоръчваме на хората да правят промяна в начина, по който хранят кучетата си“, съветва Мат Каеберлайн от Вашингтонския университет в Сиатъл, който ръководи проучването.

През 2019 г. Каеберлайн участва в проект за изучаване на стареенето на кучетата и свързаните с него генетични и екологични проблеми, като в изследването участваха и хора и други животни.

Резултатите сочат, че периодичното гладуване може да забави стареенето при някои животни, като успешни тестове за това са проведени върху мишки. Каеберлайн анализира данните от проекта, за да установи колко от домашните животни, хранени веднъж дневно, са заболели от рак, семенция и други старчески болести. В повечето случаи кучетата, хранени веднъж на ден, са били далеч по-здрави от пълничките си събратя. „Според мен това е доста убедително корелативно доказателство“, казва Каеберлайн, и признава, че все пак проучването не е установило причинно-следствена връзка. „Общото количество, което кучето яде, а не колко често яде, може да обясни корелацията - кучетата, хранени два пъти на ден или повече, може да са по-склонни да затлъстяват“, допълва ученият.

Изследването се провежда като всеки собственик на куче има право веднъж годишно да попълни специална декларация в интернет, на която да отговори на зададените въпроси. Екипът от учени, обаче, обмисля да проведе изпитание, включващо преминаване на някои кучета към хранене веднъж на ден, за да види дали това се отразява на здравето им.

Алекс Герман от Университета на Ливърпул във Великобритания, който също е част от екипа, смята, че „хората не трябва да променят начина, по който хранят кучетата си, докато не бъдат направени допълнителни проучвания“.

Съветите, които в момента дават много организации, са кучетата да се хранят два пъти на ден. Храненето веднъж на ден може да бъде от полза само за кучетата, като се има предвид тяхната еволюционна история като ловци, казва Каеберлайн – техните предци вълци често са обикаляли с дни наред в търсене на жертва. Проектът за стареене на кучета търси повече участници и се надява да стане международен през 2022 г., казва Каеберлайн. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон