Десетки хотели по морето отварят още на 1 май

Сезонът по морето тази година започна по-рано. Десетки хотели по морето отварят още на 1 май. Причината е серията почивни дни около Великденските празници. Предварителните резервации сочат 20% ръст на резервациите за това лято, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Голям интерес има от румънски пазар. Българите през пандемичните години припознаха нашето Черноморие. Пакетите варират от 3 до 7 дни. Повечето от тях включват нощувка, закуска и празничен обяд за самия Великден, около 100-120 лева на човек излиза един храноден”, заяви за БГНЕС Диляна Цонева- Регионалната туристическа камара в Бургас.

Очакваният ръст на туристи е 20%, но кризата за персонал се задълбочава, въпреки че се отчита 10-15% ръст на заплатите на работниците по курортите.

Заради кризата с персонала, това лято по морето ще разчитат на работници от Узбекистан, Киргизстан, Бангладеш, дори от Бали.

„Това е персонал от трети страни, извън ЕС. Спешно трябва да се говори с Външно министерство по тема- облекчаване на процедурите за работни визи”, коментира туроператорът Иван Кирязов

Това лято не се очаква драстично увеличение на почивката. Цените ще скочат не повече от 10-15%

Очакванията са през 2024 и 2025 година, туризмът постепенно да възстанови нивата си от преди Ковид пандемията. Ръст се очаква на полския, чешки и немски пазар. В Слънчев бряг очакват традиционно и английски туристи. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон