Демерджиев: Русия още не е отговорила защо издирва Христо Грозев

МВР ежедневно прави справки в „Интерпол" дали Христо Грозев е обявен за издирване. За да бъде обявено лицето за издирване РФ трябва да се обърне към секретариата и генералния секретариат на „Интерпол". До този момент такова искане в „Интерпол" не е постъпило, тъй като Христо Грозев не е обявен за издирване. Няма постъпили сигнали за посегателства спрямо живота на българския гражданин. Това е информацията с която разполагам.

Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на изслушване в Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения във връзка с предприетите действия по установяване на причините за обявяването за издирване и осигуряване на защитата на Христо Грозев, предаде репортер на БГНЕС.

По официалния ред министър Демерджиев съобщи, че е поискал обяснение от вътрешния министър на Руската федерация защо разследващият е обявен за издирване и какви са мотивите за това, досега отговор от руска страна няма.

Десислава Иванова, директор Дирекция „Източна Европа и Централна Азия" в МВнР, съобщи, че е изпратено официално писмо подписано от служебния министър на външните работи до всички комисии. "Протестирахме срещу това, че нямаме никаква информация, срещу какви обвинения е обявен за издирване. При всички случаи това се разглежда като акт срещу свободата на словото и пр. В отговор на този сигнал, руският посланик не даде отговор. Нямаме информация към момента, няма официален отговор на тази вербална нота", каза още тя.

Комисията реши да слее първа и втора точка от дневния ред, като втора е обсъждане на Проект на решение относно действия на българската държава срещу обявяването на българския разследващ журналист Христо Грозев за издирването от правителството на Руската федерация, внесен от Андрей Гюров и група народни представители на 05 януари 2023 г.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че няма да подкрепят проекторешението.

Петър Петров от „Продължаваме промяната" подчерта, че нито той, нито партията му разбират защо проекторешението предизвиква недоумение, след като „каква държава бихме били, ако не защитаваме гражданите си".

Николай Дренчев от „Възраждане" коментира, че това, че някой има черен печат, не означава, че трябва да се дискутира в комисия, като даде за пример лидера на партията Костадин Костадинов, който има забрана да влиза в Украйна.

Предложението на Дренчев е да не се гледа изобщо Проектът на решение на ПП, но то беше отхвърлено с 4 гласа „за", 7 гласа „против" и нито един „въздържал се"

Стефан Янев от „Български възход" поиска на следващо заседание да бъде видян текстът и чак тогава да се пристъпи към гласуване. За неговото предложение гласуваха „за" 10 народни представители, нито един против, а един се въздържа. Така предложението на лидера на БВ беше прието./БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон