Деца и възрастни взеха участие в „Открити спортни дни" в село Лозен

Спортната проява „Открити спортни дни", организирана от Българска федерация „Спорт за всички" и район „Панчарево" – Столична община, е част и в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население БУЛФАР 2021 – 2024.

В най-голямото село в България – Лозен, се проведе инициатива „Открити спортни дни", в която участие взеха малки и големи, предаде репортер на БГНЕС.

Вълнуващото спортно събитие, което се провежда в края на учебната година, има за цел да популяризира спорта за всички и да насърчи повече хора да се занимават системно с физически занимания, които имат особено важна роля за здравето и добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст и пол, здравен или социален статус.

В днешния слънчев ден се проведоха редица спортни занимания като карате, бокс, канадска борба. „Имаше различни видове спортове, които бяха демонстрирани", заяви пред БГНЕС кметът на село Лозен Георги Младенов. Той уточни, че в спортната инициатива участие са взели около стотина човека на различни възрасти, като сред тях са и учениците от 201 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" и 200 ОУ „Отец Паисий", както и членове на Клуба на пенсионерите и инвалидите в село Лозен, създаден преди 2 години.

„Клубът на пенсионерите се оказа много хубав, работещ и интересен проект. Хората ходят по екскурзии, тренират. Пенсионерите в Лозен са над 2000 и досега нямаха такъв клуб, но сега са много активни", обясни Младенов и добави, че в края на всеки месец пенсионерите празнуват рождените дни на хората, родени през съответния месец.

Новото тази година е, че село Лозен вече има и футболен клуб, който носи името „Спортист Лозен". „При наличието на два стадиона – един с изкуствена трева и един с естествена трева, дълги години нямахме футболен отбор. 5 години се мъча да създам това нещо, но го създадохме най-накрая с общи усилия и днес е една от първите прояви на този футболен клуб", разказа Младенов и допълни, че организацията, която стопанисва стадиона, е „Спортист Лозен – спорт за всички".

Кметът на село Лозен обясни, че ще се стремят футболният клуб да има редовни тренировки. „Опитваме се вече да влезем в групите като други спортове. Каратето е постоянно, има йога и така полека-лека започнахме да възстановяваме това, което беше навремето, пък дано и да надградим. Ще ни се, защото ние сме полупланинско село, имаме хубав въздух, имаме много млади хора", подчерта той и отбеляза, че децата до 18-годишна възраст в село Лозен са 1800.

Лозен е село с прираст – естествен, както и привнесен, защото много хора идват и се заселват тук, купуват си къщи или строят нови. Кметът Младенов обясни, че през последните няколко години се наблюдава голямо строителство.

„Открити спортни дни" е регионално събитие, но с голямо значение за нас. Искаме масовите спортове да ги развием по някакъв начин и за тази цел трябва да направим база, но е трудно, няма финанси, не стигат тези пари", сподели кметът на село Лозен, който е направил и волейболно игрище, а сега прави и баскетболно.

Младенов е категоричен, че една здрава нация трябва да се гради точно така и по този начин – със спорт, с туризъм, да се развиват физически децата, защото обездвижването веднага влияе. По думите му таблетите убиват всичко и трябва се стремим да покажем на децата радостта от събирането на чист въздух, от играта между по-големите с по-малките, и изобщо хората да имат това чувство за движението и за спорта. „Искаме да популяризираме спорта в нашия район. Имаме идеи. Надявам се догодина да има надграждане. Но виждам, има съмишленици. В общи линии се опитваме да направим Лозен по-желано място. Ние трябва да си пометем къщичката, да си я подредим и да си я ползваме с кеф, да си гледаме внуците, децата и градините също", заключи кметът на село Лозен.

Спортната проява „Открити спортни дни", организирана от Българска федерация „Спорт за всички" и район „Панчарево" – Столична община, е част и в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население БУЛФАР 2021 – 2024. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон