Д-р Ани Чавушян: Честотата на възпалителните чревни заболявания се увеличава

Гастроентерологът д-р Ани Чавушян

България разполага с цял арсенал от медикаменти за лечение на възпалителните чревни заболявания.

Честотата на възпалителните чревни заболявания се увеличава. В България имаме целия арсенал от медикаменти, които са достъпни за лечение, както в страните от Западна Европа и САЩ.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Ани Чавушян, гастроентеролог в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост“.

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания. По този повод с д-р Ани Чавушян разговаряме за това кои са отключващите фактори, най-честите симптоми, превенцията и лечението на този тип заболявания.

Гастроентерологът обясни, че хроничните възпалителни чревни заболявания са група заболявания, в които влизат болест на Крон и улцерозния колит. Д-р Чавушян отбеляза, че заболяванията са многофакторни – генетични, свързани с околната среда, имунитета на човека, наличието на различни бактерии и вируси, с които постоянно сме в контакт. „Комбинацията от видими и невидими причини предизвикат възпаление“, добави тя.

Възпалението при улцерозния колит е по-явно – то протича с диария, с кървене. Пациентът по-бързо стига до лекаря и съответно възможността за диагностициране е по-бърза. При болестта на Крон понякога симптомите могат да протичат подмолно, да не са специфични и при диагностицирането да са довели до стеснение и усложнение на възпалителния процес. „Понякога отнема дори години диагностицирането на болестта на Крон“, каза д-р Чавушян.

Гастроентерологът подчерта, че възпалителните чревни заболявания се наблюдават както при деца, така и при зрели, включително има един пик при хора, които са над 60 години.

„Възпалителните чревни заболявания се лекуват основно медикаментозно“, поясни д-р Чавушян и уточни, че има определени схеми за лечение, които се определят от типа на заболяването, неговото разпространение, рискови фактори за усложнения.

По думите на специалиста в България имаме целия арсенал от медикаменти, които са достъпни за лечение, както в страните от Западна Европа и САЩ.

Няма доказани храни и напитки, които предизвикват самото възпаление. „Но се обсъжда, че при една активност на възпалението трябва да е по-щадяща храната, да се избягват продукти, които са прекалено обработени, с много консерванти“, посочи д-р Чавушян.

Когато са на терапия, пациентите трябва да избягват консумация на алкохол. Освен това диетата трябва да се съобразява с типа възпаление и с коя част на стомашно-чревния тракт обхваща възпалението, за да се избегнат усложнения, предизвикани чисто механично и от храната.

Гастроентерологът обърна внимание, че честотата на възпалителните чревни заболявания се увеличава. „Трябва да има отговорност обществото да подкрепя пациентите с тези заболявания и тези семейства, да не се обръща внимание на тях само на днешния световен ден, а ежедневно. Това са хора тихи герои, които ежедневно се борят с техните проблеми, да отглеждат деца, да имат семейства и аз им се възхищавам“, заключи д-р Чавушян. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон