Черешова задушница е, носим близките в сърцето си - ВИДЕО

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Тази година Черешова задушница е на 22 юни, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки софиянци дойдоха рано в Централния гробищен парк в София, за да запалят свещичка и да положат цветя пред паметта на своите близки.

Евдокия каза пред БГНЕС, че винаги посещава гробищата на Задушница, за да почете паметта на своите близки. „Панихида не правя, но нося цветя, храна и паля свещи“, обясни тя.

Величка сподели, че това е третият гробищен парк, който посещава. „Бях на Бояна, предните дни на Симеоново. Не правя панихида, но винаги почитам паметта на своите близки“, разказа Величка.

Невена каза, че винаги когато може посещава гробищата. „Нося близките си в сърцето ми, те винаги са там - така ги почитам“, сподели тя.

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон