"Боинг" е изправена пред наказателно обвинение в САЩ

Министерството на правосъдието на САЩ ще повдигне наказателно обвинение срещу "Боинг" за измама във връзка с две фатални самолетни катастрофи.

Министерството ще поиска от авиокомпанията да се признае за виновна или да бъде изправена пред съда, съобщиха американските медии.
Властите планират да предложат официално на "Боинг" споразумение за признаване на вина, което включва финансова санкция и назначаване на независим наблюдател, който да одитира практиките на компанията по отношение на безопасността и спазването на изискванията в продължение на три години.
"Боинг" ще получи срок до края на седмицата да отговори на предложението.
Министерството на правосъдието реши да повдигне обвинение на компанията, след като установи, че тя е нарушила споразумение от 2021 г., което я предпазваше от съдебно преследване във връзка с фаталните катастрофи със самолети 737 MAX. Смъртоносните катастрофи се случиха през 2018 г. и 2019 г., при които загинаха 346 души.
Решението да се премине към повдигане на наказателно обвинение на "Боинг" задълбочава продължаващата криза, обхванала авиогигата, като излага компанията на допълнителни финансови последици и по-строг правителствен надзор. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон