Байдън и Тръмп в предизборна битка с възрастта

Предизборна кампания на Доналд Тръмп често разчита на напредналата възраст на Джо Байдън. Самият Тръмп обаче навърши 78 години на 14 юни.

Само три години делят двамата мъже.

Въпросите относно психическото и физическото здраве нарастват не само по отношение Байдън, но и за бившият президент на САЩ.

Който и да спечели изборите през ноември, ще постави нов рекорд. На 81 години Байдън вече е най-възрастният човек, заемал този пост. Ако Тръмп спечели втори мандат, той ще бъде най-възрастният президент в историята в момента на инагурацията.

Въпреки това Тръмп, подпомогнат от своито съратници, внимателно изгради образ на енергичност в контраст с опонента си, за когото редовно твърди, че е "заспал".

Независимо дали прави фотосесии с личности, занимаващи се с бойни изкуства, или изпълнява характерния си кратък танц в края на митингите, Тръмп не пести усилия, за да изглежда като енергичен шоумен.

Обикновено интензивната употреба на козметика и лак за коса му придават вид (от разстояние) на по-млад мъж.

Тръмп ще се стреми да запази този имидж на парти в Уест Палм Бийч, в родния си щат Флорида, когато ще говори пред тълпа от платежоспособни гости.

Клуб 47 САЩ, група на поддръжниците на Тръмп, организира събитието в близост до резиденцията и голф курорта на бившия президент - "Мар-а-Лаго".

В поканите, на които е изобразен усмихнатият Тръмп, прегърнал американското знаме, той е наречен "най-добрият президент в историята".

Републиканецът е свикнал с ласкателствата, тъй като почти цялата партия вече е застанала зад него. Той получи възторжено поздравление за рождения си ден във Вашингтон от републикански членове на Конгреса.

Сред тях имаше високопоставени фигури, които само преди три години го осъждаха, когато тълпа от поддръжници на Тръмп се опита да щурмува Капитолия, за да отмени победата на Байдън на изборите през 2020 г.

Нелицеприятна снимка на Тръмп

От лагера на Байдън нямаше топли пожелания.

Кампанията за преизбиране на президента пусна снимка в близък план на потния, разчорлен Тръмп, озаглавена: "Ах, още една година около слънцето за Доналд Тръмп".

Под нея беше представен списък със 78 "постижения" през целия живот, вариращи от многобройните фалити на Тръмп до случаи на крайнодясна реторика, предполагаеми сексуални нарушения, изневери в голфа, окуражаване на нападението срещу Капитолия и скорошна присъда за бизнес измама в Ню Йорк.

"Честит рожден ден, Доналд. Ти си мошеник, провал, измамник и заплаха за нашата демокрация, икономика, права и бъдеще", заяви говорителят на кампанията на Байдън Джеймс Сингър. "Нашият ранен подарък за твоя 79 РД: Да се уверим, че никога повече няма да станеш президент."

В отговор говорителка на Тръмп определи Байдън като "слаб и некомпетентен кандидат", който "се е размърдал като зомби с изгубен мозък на срещата на върха на Г-7" в Италия тази седмица.

Борба между рекордьори

Социологическите проучвания показват, че голямото мнозинство от американците смятат, че Байдън е твърде стар, докато малко хора казват същото за Тръмп.

Но сега Тръмп е изправен пред месеци на интензивни медийни прояви, което увеличава риска от същите гафове, които измъчват Байдън.

На 13 юни се разрази миниатюрна буря, когато Тръмп каза, че Милуоки, където републиканците ще проведат своя конгрес, за да номинират Тръмп през юли, е "ужасно" място.

Все повече внимание се обръща и на неговите често странни, криволичещи коментари по време на речи, включително неотдавнашната тирада срещу електрическите превозни средства, която включваше потъваща лодка, акула и токов удар.

Тръмп изглежда е наясно, че атаките срещу Байдън момгат да дадат резултат в обратна посока, предвид сходната им възраст.

"Той (Байдън) изобщо не е твърде стар", каза Тръмп в интервю през септември миналата година. "Възрастта е интересна, защото някои хора запазват остротата на ума си, а други губят разсъдъка си".

Байдън заяви на 14 юни, че е съгласен с нюансите по въпроса за възрастта.

"Честит 78-и рожден ден, Доналд. Приемете го от един стар човек към друг: Възрастта е просто число. Този вот обаче е важен избор." | БГНЕС

-----

Джим Уотсън, коментар за Франс прес

Последвайте ни и в google news бутон