Архивите разказват за историята на обществената храна с фотографии 

Заглавието на изложбата е вдъхновено от браншовия съюз на производителите на храни и напитки към Българския занаятчийски съюз в Третото българско царство, който се е наричал „Храни и пития“.

На 16 май Държавна агенция „Архиви“ ще представи изложбата „Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата“.

В експозицията са включени над 120 уникални фотографии, идващи от 29-те държавни архива в страната. 

Изложбата дава отговор на въпросите: как са се произвеждали и продавали храните и напитките във времето от Освобождението до 90-те години, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности. Посетителите ще могат да разгледат различни артефакти, включително порцелан и стъкло от наследството на писателя Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

Заглавието на изложбата е вдъхновено от браншовия съюз на производителите на храни и напитки към Българския занаятчийски съюз в Третото българско царство, който се е наричал „Храни и пития“.

Изложбата ще бъде част от „Нощта на музеите“ и може да бъде разгледана от 17 май до 6 юни. Куратор на изложбата е Адриана Попова, а дизайнер е Ивелина Велинова. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон