Албин Курти: Не се съмнявайте в НАТО - Милошевич беше смазан, Вучич търси реванш

"НАТО сложи край на ужаса в Косово и спаси моя народ от режима на Слободан Милошевич"

Някои хора в САЩ омаловажават значението на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Много европейски партньори се притесняват, че след президентските избори в САЩ през ноември американският ангажимент към Алианса ще отслабне. Но тъй като НАТО се подготвя за началото на срещата на върха във Вашингтон във вторник, когато се навършват 75 години от създаването ѝ, бих искал да припомня на света как НАТО е вградена в културната и политическата идентичност на една страна в Европа: моята собствена - Косово.

През 1999 г. безмилостна сръбска кампания, водена от сръбския лидер и югославски президент Слободан Милошевич, доведе до кланета, изнасилвания и прогонване на около половината от албанското население на Косово. Това беше хуманитарна катастрофа. Въздушната кампания на НАТО срещу сръбските сили и позиции сложиха край на ужаса. Веднага след това Алиансът изпрати близо 50 000 войници.

Кой от моя народ може да забрави гледката на войниците на НАТО, които бяха приветствани при пристигането им? През последните 25 години, когато НАТО помогна за освобождаването на Косово и поддържаше мира, ние в замяна изградихме демокрация, за да укрепим този мир отвътре. Обявихме своята независимост през 2008 г. - идея, която ще намери разбиране сред американците, които току-що отпразнуваха своя Ден на независимостта. По-голямата част от света вече признава държавата, известна като Косово, макар че аз предпочитам албанското изписване - Косова.

За нас нямаше съмнение, предвид пресните спомени за геноцида в Руанда и Босна, че положението в Косово щеше да се влоши бързо без НАТО. За мен, като косовар, е болезнено дори да си представя колко по-лошо можеше да стане.

От самото начало намесата на НАТО беше хуманитарна. Но една хуманитарна намеса защитава и национални интереси, колкото и да ни се иска да ги смятаме двете неща за различни. Мирът в Европа и спирането на човешкото страдание отговаряше на националните интереси на членовете на НАТО. Конфликтът на Балканите увеличава риска от разпространение в Западна Европа, не само чрез бежанските кризи, но и чрез намеса на чуждестранни играчи в тази исторически значима геополитическа гранична зона, което застрашава сигурността на Европа.

НАТО не е абстрактен субект, който действа сам по себе си. Тя изисква политическа воля. В случая с Косово имахме политическата воля на много велики сили, включително на Съединените щати - най-голямата военна сила в НАТО. Държавният секретар Мадлин Олбрайт познаваше региона и ужасите на европейските войни. Въпреки че беше силно свързана с администрацията на Клинтън, интервенцията беше двупартийна. В Конгреса сенатор Боб Доул, републиканец, беше силен поддръжник.

Военната намеса винаги трябва да бъде крайна мярка, а в Косово тя беше такава. Срещите на високо равнище многократно се проваляха, включително разговорите в замъка Рамбуйе във Франция между сръбски и албански представители и американски, европейски и руски официални лица. Дипломацията беше изчерпана, докато хората бяха избивани. Войната в Косово е четвъртата, която Милошевич започна в бивша Югославия.

Степента на жестокост изискваше мощен отговор. След 78 дни на въздушни бомбардировки - най-голямата военна операция на Алианса от основаването му през 1949 г. - сръбските въоръжени сили се оттеглиха. НАТО остана в Косово. Последва завръщането на бежанците под администрацията и защитата на ООН и Европейския съюз.

Присъствието на НАТО осигури мира и ни позволи да се възстановим. Войските защитаваха границата ни, но също така ни помогнаха да се защитим сами, включително чрез изграждането на нашата отбранителна армия - Силите за сигурност на Косово. Първоначално мисията беше разделена между Франция на север, Италия на запад, Германия на юг и Съединените щати на изток, а Обединеното кралство - в централната част на Изтока. С течение на годините, когато стабилността ни нарасна, НАТО драстично намали войските си от първоначалните 50 000 на няколко хиляди души.

Западът трябва да се гордее с това постижение. Сега Косово е признато за най-развитата демокрация в Западните Балкани. Тази трансформация не беше дело единствено на НАТО; тя изискваше усилията на множество участници и най-вече решимостта на косовския народ, който се включи в политическия процес. Но НАТО направи тази реалност възможна и неслучайно войната в Украйна бележи първата голяма европейска война от над 100 години насам, в която страните от Западните Балкани не са участвали. Мирът е трудна и динамична работа - той трябва да се поддържа постоянно.

И все пак, въпреки че демокрацията в Косово е във възход, заплахите за нейната сигурност също са в подем. През септември тежко въоръжени сръбски паравоенни отряди, които според нас идват от Сърбия, заеха позиции в православния манастир в село Банска в рамките на операция, която правителството на САЩ нарече "отлично организирана" с използването на модерни оръжия. Сръбските военни сили се мобилизираха в близост до нашата граница - ход, който беше определен от Съединените щати като "дестабилизиращ". Миналата година НАТО увеличи войските си от 3770 на около 4500 души на фона на нарастващите заплахи за мира.

Остават и политическите предизвикателства. През 2017 г. Александър Вучич, бивш министър на пропагандата по времето на Милошевич, стана президент на Сърбия. Издигането му бележи завръщане към авторитарната, етнонационалистическа политика на Милошевич, особено към експанзионистичната. Авторитарната политика на Белград направи живота на етническите сърби в Косово особено труден. Те трябваше да се справят с ролята си на малцинство в една нова държава с приблизително 93% етническо албанско население и 7% други малцинства, включително роми и турци. Сърбия възпрепятства тази интеграция. На етническите сърби им беше необходима смелост, за да се присъединят към институциите и да станат активни участници в живота на страната.

Един нов фронт на Балканите би обслужил както Русия, така и Сърбия: Сърбия би могла да се опита да придобие територия чрез агресия, а Русия би могла да затвърди позициите си върху Сърбия като свой сателит, като освен това би отвлякла вниманието на света от войната, която води в Украйна. При управлението на г-н Вучич Сърбия инвестира много както в своята армия, така и във военно сътрудничество с Русия. В доклад на Министерството на отбраната на САЩ от 2019 г. се стига до заключението, че "Сърбия предоставя най-благоприятната среда за руското влияние в Западните Балкани". Точно обратното важи за Косово. Ние останахме твърдо прозападно ориентирани.

Четвърт век след интервенцията на НАТО в Косово нейната роля доказва, че организацията е по-важна от всякога. Постиженията на НАТО в страната показват, че демокрацията и институционалната подкрепа, за чието установяване тя помогна, заедно с външните заплахи, които предотврати, успешно поддържат мира. За съжаление 25 години по-късно отново сме изправени пред война и заплахи за война в Европа. Тук мирът се поддържа единствено чрез способността ни да го защитим, когато бъде пряко предизвикан, а заплахата от такова предизвикателство е по-реална от всякога. | БГНЕС

---------------

Коментар на косовския министър-председател Албин Курти за вестник "Ню Йорк Таймс" - "Не се съмнявайте в НАТО. Тя спаси моя народ."

Последвайте ни и в google news бутон