93 държави заявиха, че МНС трябва да бъде предпазен от политически натиск

„На Международния наказателен съд (МНС) трябва да бъде позволено да извършва работата си без сплашване", заявиха група от 93 държави, съобщи „Гардиън“.

В съвместно изявление 93 държави, членки на МНС, обещаха да защитават институцията и "да запазят нейната цялост от всякаква политическа намеса и натиск срещу съда, неговите служители и сътрудничещите му лица".
Инициативата идва след публикуваните разкрития за усилията на Израел и неговите разузнавателни служби да подкопаят, повлияят и сплашат съда като част от 9-годишна кампания за наблюдение и шпионаж.
Неотдавна от офиса на главния прокурор на МНС Карим Хан заявиха, че Хан е бил подложен на заплахи, целящи да повлияят работата на прокурора. 
Миналия месец Хан обяви, че е подал молби за издаване на заповеди за арест срещу висши служители на Хамас и Израел за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Решението на прокурора да поиска заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант е първият случай, в който прокурор на МНС предприема такива действия срещу лидерите на близък съюзник на САЩ. Този ход предизвика остра реакция от страна на Израел и неговите съюзници във Вашингтон.
Изявлението в подкрепа на МНС е изготвено от пет от държавите-членки на съда: Белгия, Йордания, Сенегал, Словения и Чили - и се предполага, че миналата седмица е било представено на останалите държави, за да го одобрят.
Дипломатически източник, запознат с начинанието, заяви, че разкритията за израелските разузнавателни операции срещу съда са "наистина отворили очите на много дипломати" и са "накарали някои от тях да осъзнаят, че е време да се направи някакво изявление от държавите, които членуват в съда, в отговор на това, което сега излезе наяве".
Дългогодишни наблюдатели на МНС заявиха, че е забележително, че големи западни сили като Германия, Франция, Канада и Обединеното кралство са подкрепили изявлението, в което се призовава "всички държави да осигурят пълно сътрудничество със съда, за да може той да изпълнява важния си мандат".
Те посочиха също така големия брой държави, които са подкрепили декларацията - 93 от 124-те членове на МНС - и отбелязаха, че предишни изявления, обединяващи усилията на съда, не са получили толкова голяма подкрепа. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон