323 египетски поклонници са загинали по време на хадж в Саудитска Арабия

Най-малко 323 египетски поклонници са загинали по време на поклонението хадж в Западна Саудитска Арабия. Повечето от тях са били покосени от заболявания, свързани с горещината, съобщиха двама арабски дипломати, координиращи реакциите на своите страни.

"Всички те са починали от горещината, с изключение на един, който е получил смъртоносни наранявания след струпване на хора“, каза единият от дипломатите, предаде АФП.
Най-малко 60 йорданци също са загинали, като по-рано ба 18 юни Аман официално съобщи, че броят им е 41.
С новите смъртни случаи общият брой на смъртните случаи, съобщени до момента от различни държави, достигна 577.
Дипломатите съобщиха, че общият брой на починалите в моргата в Ал-Муайсем, една от най-големите в свещения град Мека, е 550 души.
Хаджът е един от петте стълба на исляма и всички мюсюлмани, които имат средства, трябва да го извършат поне веднъж.
По данни на саудитските власти тази година в хаджа са участвали около 1,8 милиона поклонници, като 1,6 милиона от тях са чужденци. 
Всяка година десетки хиляди поклонници се опитват да извършат хадж, без да си осигурят официална виза за хадж, за да спестят пари. Това е опасно начинание, тъй като тези поклонници, които не са вписани в регистрите, нямат достъп до климатизирани помещения, осигурени от саудитските власти по маршрута на хаджа. 
По-рано през юни саудитски служители заявиха, че са пропуснали стотици хиляди нерегистрирани поклонници от Мека преди хаджа.
Други държави, които съобщават за смъртни случаи по време на поклонението тази година, са Индонезия, Иран и Сенегал. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон